L'Obra Social “la Caixa” col·labora amb el programa de sensibilització del COPIB per prevenir el suïcidi entre col·lectius vulnerables de Mallorca

Publicat el 24 de Octubre de 2017

CaixaBank i el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) s'han unit per engegar un programa de sensibilització de la conducta suïcida en col·lectius vulnerables de Mallorca. La iniciativa, de caràcter formatiu, té l'objectiu de fer visible un problema global de greu impacte social fent un pas al capdavant per abordar la prevenció de la conducta suïcida entre els grups de població més fràgils i els professionals implicats en la detecció de situacions de risc.

L'acord entre les dues entitats s'ha formalitzat mitjançant la signatura d'un conveni, en un acte que ha comptat amb la presència de Marc Ponsetí, director de Banca d'Institucions de CaixaBank a Balears; de Javier Torres, degà del COPIB, i de les psicòlogues Adelina Sastre, coordinadora del programa i responsable del Grup de Treball de recerca, Prevenció i Assistència a la Conducta Suïcida del COPIB, i Ángela Andújar.

En concret, l'Obra Social “la Caixa” s'ha compromès a recolzar el programa de prevenció del COPIB, que preveu dur a terme 25 accions formatives, durant els mesos d'octubre a desembre de 2017, en cinc localitats de Mallorca: Palma, Inca, Manacor, Llucmajor i Calvià. Els principals grups beneficiaris d'aquestes accions seran estudiants, gent gran, col·lectiu LGTBI, dones i adolescents en contacte amb la prostitució i víctimes de la tracta amb finalitats d'explotació sexual, així com professionals en estreta relació amb els citats grups. Encara que tradicionalment les majors taxes de suïcidi s'han registrat entre els homes d'edat avançada, les taxes entre els joves han anat en augment a tot el món de manera alarmant. El mateix ocorre entre els joves del col·lectiu LGTBI, amb xifres de suïcidi que han augmentat un 60% en els últims 45 anys, segons dades de l'Observatori Espanyol contra la LGBTfòbia.

L'objectiu del projecte és ampliar a mig termini el seu àmbit d'actuació a totes les illes i arribar a un major nombre de col·lectius.

L'Obra Social “la Caixa” i COPIB coincideixen que la prevenció del suïcidi és una necessitat que fins al moment no s'ha abordat de forma adequada per mor principalment a la falta de sensibilització sobre un problema complex i al tabú que l'envolta i impedeix que se'n parli obertament. Per aquest motiu, les accions que es duran a terme tenen una doble finalitat: informar, sensibilitzar i educar sobre la prevenció de la conducta suïcida a les persones pertanyents a col·lectius vulnerables i als professionals dels diversos àmbits socials que estan treballant amb ells, i entrenar a aquests col·lectius professionals en la detecció, maneig inicial de persones amb risc suïcida, així com en la derivació a serveis especialitzats.

Les sessions, de 90 minuts de durada, desenvoluparan un programa teòric, recolzat en material audiovisual i casos pràctics, i estaran dirigides per tres professionals de la Psicologia especialistes en la matèria. Aquesta formació s'impartirà en centres educatius, residències i entitats que treballen amb col·lectius vulnerables.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en gairebé un milió el nombre de persones que cada any se suïciden al món, la qual cosa suposa una taxa de mortalitat "global" de 16 individus per 100.000 habitants, o una mort cada 40 segons. El suïcidi és una de les tres primeres causes de defunció entre les persones de 15 a 44 anys en alguns països, la segona causa en el grup de 10 a 24 anys. Aquestes xifres no inclouen les temptatives de suïcidi, que són fins a 20 vegades més freqüents que els casos de suïcidi consumat. A les Illes Balears, segons les últimes dades publicades per l'INE, en 2015 es varen produir 93 suïcidis; 62 homes i 31 dones. És la 13ª comunitat en nombre de suïcidis.

L' Obra Social “La Caixa” aposta cada any per renovar el seu compromís social donant suport a milers de projectes solidaris que pretenen donar resposta a les necessitats emergents de la nostra societat. La superació de la pobresa infantil, el foment de l'ocupació entre col·lectius amb dificultats, l'envelliment actiu i saludable de la gent gran i l'atenció a persones amb malalties avançades són algunes de les línies prioritàries de treball de l'entitat.

Per la seva banda, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears defensa des de fa temps la necessitat de promoure actuacions de caràcter intersectorial que permetin treballar en la prevenció i en la detecció de possibles casos de suïcidi en col·lectius vulnerables. “Només donant visibilitat al problema, parlant-ne obertament, es podrà reduir el seu impacte i garantir la cobertura i la qualitat de l'atenció als afectats”, destaca Javier Torres, degà del COPIB.