Declaració institucional del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears amb motiu del Dia Internacional de la Dona

Publicat el 8 de Març de 2018

En aquest 8 de març, Dia de la Dona, des del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears reivindicam que seguim avançant en el camí de la igualtat i celebram que, en 2018, aquesta qüestió es troba en un moment històric de força i vigor en el seu discurs, amb una incidència social i política major per millorar la vida de dones i homes, de nines i nins.

És un 8 de març històric, que arriba precedit d'un any en el qual s'ha visibilitzat més que mai la diferència que afecta a dones i homes. Una desigualtat estructural entre homes i dones sostinguda en el temps i normalitzada. Moltes dones amb una actitud valenta han denunciat l'assetjament sexual, els sostres de vidre, els salaris més baixos, el diferent repartiment dels cuidats… Dones que han aconseguit generar un corrent global que no ha fet més que créixer i destapar desigualtats i les injustícies que es deriven.

És cert que mai s'havien aconseguit tals quotes d'igualtat, però també és veritat que mai havia estat tan visible la desigualtat entre homes i dones. Han caigut benes i s'han destapat privilegis.

Milers de dones segueixen sofrint una violència normalitzada, que es minimitza i fins i tot es justifica; existeix una bretxa salarial directa; les tasques domèstiques i de cures segueixen recaient majoritàriament en elles; les mares són les que redueixen la seva jornada laboral amb diferència respecte als pares; les dones són violades, assetjades, increpades pel carrer. Sofreixen micro i macromasclismes.

La discriminació que ha sofert històricament la dona ha entrat al debat i això permet que, cada dia, més professionals hagin introduït la perspectiva de gènere en la seva pràctica professional. El fet d'ignorar les conseqüències de la desigualtat entre homes i dones és obviar una part fonamental del context social de les persones i de les seves conseqüències. Per això, com a psicòlegs i psicòlogues hem de continuar formant-nos en l'àmbit del gènere i incorporar la perspectiva de gènere a la nostra pràctica professional.

La discriminació de la dona és una de les majors injustícies en la nostra societat perquè afecta directament a la meitat de la població i, en aquest sentit, és imprescindible que engeguem recursos i polítiques que afavoreixin un equilibri entre dones i homes. I qui pensi que "això ara no toca" s'equivoca diametralment, perquè la pressió que està exercint la societat demostra que aquest és el moment de propiciar polítiques que destrueixin els privilegis que sustenten aquesta societat patriarcal i educar a les futures generacions en una igualtat real.