II Jornada: “A partir dels 50 revisa't la memòria”

Publicat el 2 de Octubre de 2012

II JORNADA
“A partir dels 50 revisa't la memòria”
AMB MOTIU DEL
DIA MUNDIAL DE L'ALZHEIMER I DE LES PERSONES GRANS

 

La vocalia de Psicologia de l’Envelliment va organitzar els passats dies 20 i 21 de setembre unes Jornades d'activitats amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer (21 setembre) i el Dia Internacional de les Persones Grans (1 d'octubre), a la seu del COPIB.

El dia 20 es va poder visionar gratuïtament la pel·lícula documental Cuidadores, dirigida per Oskar Tejedor i rodada a Sant Sebastià.

En aquest documental, el rodatge del qual va durar any i mig, un grup de cuidadors de familiars amb malalties degeneratives es reuneixen cada 15 dies per compartir els seus temors i pors, exposar les seves experiències i, sobretot, aprendre a relativitzar les còmiques i, a vegades, enutjoses situacions quotidianes.

Després de la projecció, es va obrir una taula rodona composta per José Ángel Rubiño, psicòleg director del Centre de dia Verge de Maria de Núria; Imma Sánchez, psicòloga d’Afam; i Irene Cañellas, psicòloga; tots ells membres de la vocalia d'Envelliment del COPIB. Posteriorment, hi va haver un debat amè juntament amb els 16 participants que varen assistir a l'esdeveniment.

Es va trobar a faltar la participació de més professionals que estiguessin treballant tant en primera línia amb la persona afectada com amb els cuidadors, ja que el documental és una contínua expressió d'emocions, dificultats, errors cognitius i estratègies positives d’afrontament que influeixen en la qualitat de la cura i en la prevenció o desencadenament del burnout del cuidador principal.

El dia 21 es va realitzar una jornada de revisió de la memòria. L'objectiu general de la qual va ser conscienciar a la població gran de la importància i responsabilitat d'adoptar actituds i comportaments per prevenir la deterioració cognitiva i la demència que afavoreixi un envelliment actiu i del paper del psicòleg en l'envelliment tant actiu com patològic.

En total es varen passar 35 tests. L'espera per a la passada de tests es va amenitzar amb una divertida sessió de gimnàstica mental i grup de suport.

Tot això va ser possible gràcies a un equip format per set psicòlegs.

Per al proper mes de novembre s'organitzarà un minitaller de memòria en el qual hi seran convidades totes les persones grans que varen participar a les Jornades i ens varen facilitar les seves dades. S’aprofitarà l’avinentesa per fer-los lliurament del resultat de les seves proves amb l'informe corresponent.

Teresa Jaudenes

Vocal de Psicologia de l’Envelliment del COPIB