La intervenció psicològica en emergències centra la Jornada Commemorativa del Dia Europeu del Telèfon Únic d'Emergències

Publicat el 13 de Març de 2018

La intervenció psicològica en emergències va centrar la Jornada amb què un any més el Sistema d'Emergències de les Illes Balears (SEBI 112) va commemorar el Dia Europeu del Telèfon Únic d'Emergències 112, dilluns 19 de febrer. El director general d'Emergències, Pere Perelló, va ser l'encarregat d'inaugurar l'acte, que va reunir a més d'un centenar de participants a l'espai Francesc Quetglas de Palma i que va comptar també amb la presència del director del Sistema d'Emergències de les Illes Balears SEIB 112, Vicente Soria, que va clausurar la jornada, i del degà del COPIB, Javier Torres.

En aquesta convocatòria, la trobada va girar entorn 'L'atenció psicològica en emergències' i va comptar amb la participació d'Antònia Ramis, coordinadora i membre del Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes (GIPEC IB) del COPIB, i de la psicòloga Mari Paz García, professora titular del departament de Personalitat, Avaluació i Psicologia Clínica de la Universitat Complutense de Madrid, i especialista en l'atenció psicològica a intervinents. La jornada va servir també per repassar les accions desenvolupades al llarg de 2017, així com per presentar els nous objectius i reptes per a aquest any

En la seva intervenció, Antònia Ramis va explicar els orígens del programa de suport psicològic a persones en situació d'emergència a les Balears i com s'ha anat consolidant el servei que es va implantar fa 20 anys de la mà del COPIB i del Govern de les Illes Balears per prestar suport psicològic a les víctimes de les emergències i als seus familiars, realitzant també un seguiment posterior. "La intervenció psicològica immediata està orientada a minimitzar l'impacte de la crisi a les víctimes, restaurant les seves capacitats i connectant-les amb els seus recursos d'afrontament perquè puguin superar adequadament una situació estressant imprevista, manejar crisis agudes d'ansietat o forts sentiments de desesperança i indefensió que acostumen a aparèixer davant d'una situació d'aquestes característiques".

Actualment, el GIPEC IB compta amb 51 professionals (24 a Mallorca, 12 a Menorca, 12 a Eivissa i 3 a Formentera). La seva activació es realitza mitjançant el SEIB 112, que sol·licita la intervenció d'un professional de la psicologia en les següents situacions d'emergència: accidents de trànsit, accidents on hi ha més infants implicats, accidents nàutics, ofegats, situacions d'explosions, incendis, fenòmens meteorològics adversos, intents de suïcidi, segrest i/o retencions il·legals, comunicació a menors de la mort dels seus progenitors, malalts mentals, assassinats, homicidis, situacions de gran impacte social o emocional, suport als intervinents en l'emergència i emergències extraordinàries, entre d'altres.

El 2017 el SEIB 112 va activar el servei en 129 ocasions i en total es van realitzar 178 intervencions, 17 a Eivissa, 1 a Formentera, 153 a Mallorca i 7 a Menorca. Les dades confirmen que la demanda social i el reconeixement en aquest àmbit d'intervenció han fet créixer la necessitat del professional de la psicologia en emergències i catàstrofes, i, planteja l'obligació de protegir i vetllar pels drets dels usuaris i dels intervinents, oferint serveis que responguin a les demandes dins d'un marc professional de qualitat.

D'altra banda, la psicòloga Mari Paz García va abordar en la seva ponència la necessitat de cuidar psicològicament dels professionals que intervenen en les emergències i va defensar la necessitat d'implantar intervencions psicològiques tant en els programes d'entrenament com al llarg del procés d'actuació durant i després de l'emergència.

Cal destacar que el COPIB té interès en treballar aquest tema de forma conjunta amb la Direcció General d'Emergències de tal manera que es pugui oferir un servei de suport psicològic a tots els intervinents.

Finalment, el COPIB vol agrair el suport i la implicació del Director del SEIB 112, Vicente Soria, així com el treball que està portant a terme l'equip de professionals de la psicologia que actuen en el Programa d'Intervenció Psicològica en Emergències.