Reunió del Grup de Treball ”Exercici privat de la psicologia” a la seu del Consell General de la Psicologia

Publicat el 27 de Març de 2018
Reunió del Grup de Treball  ”Exercici privat de la psicologia”  a la seu del Consell General de la Psicologia

El passat 10 de març de 2018 es va celebrar a Madrid la primera reunió extraordinària del grup de treball “Exercici privat de la psicologia amb l’assistència dels representants d’aquest àmbit de tots els collegis oficials de psicologia de les diferents comunitats autònomes.

Es va informar que aquest grup de treball va néixer a l’àrea de clínica, amb la consciència que gran part dels professionals de la psicologia clínica treballen dinsl’àrea privada. Per tant, cal considerar la seva transcendència i no com si d’un reducte es tractàs,ja que hi conflueixen àrees com la psicoteràpia i l’intrusisme.

Es traslladaren els objectius que es va marcar el grup de treball durant el 2017:

1) Recopilació de les Lleis Generals i Autonòmiques que ens afecten en el desenvolupament de la nostra professió i que ens poden garantir la informació legislativa necessària per cobrir-nos legal i jurídicament, com per exemple ambl’obtenció del Certificat Penal si treballam amb infants i menors. En quant a la llei per garantir la privacitat de les històries clíniques i el temps obligatori mínim del seu arxiu, el sistema de protecció de dades (requisits i normatives) que serà revisat amb modificacions importants el proper mes de maig-2018.

2) Davant l’existència d’un buit significatiu en el treball on-line, revisió jurídica en com s’anuncien els/les collegiats/des a la web del COP. Reflexionar sobre el buit legal en quant a les teràpies on-line (concertar les cites o demandes de les primeres visites), la no existència de regulació dins l’àmbit públic i la importància d’elaborar i editar la “Guia per a la pràctica de la tele-psicologia”.

3) Que aquesta “Guia per a la pràctica de la tele-psicologia” ja s’ha elaborat i pretén proporcionar recomanacions en base als principis ètics i deontològics de la nostra professió, establint un marc normatiu pel desenvolupament de les activitats professionals, així com permetre la màxima garantia de qualitat i seguretat als professionals i als usuaris en l’ús i aplicacions de les noves tecnologies.

4) Que aquesta “Guia per a la pràctica de la tele-psicologia” que recull tot un treball en distints àmbits (aplicació clínica, tècnica en quant a mitjans, dispositius, aplicacions i protecció de dades, deontològica, recull d’un glossari tècnic psicològic/informàtic), una vegada elaborada i editada, està a disposició dels professionals de la psicologia que treballin dins l’àmbit privat a la seu del COPIB.

5) Que actualment des del Consell General de COP s’està treballant per crear una plataforma que garanteixi la seguretat als usuaris. Encara que els professionals privats actualment optam per la teràpia presencial, ens cal treballar i obrir-nos a les noves tecnologies, ja sigui com a complement als serveis presencials o com a servei independent.

6)Que s’ha recollit informació dels COP per tal de conèixer com es protegeix la pràctica privada:

● En quant al seguiment de l’habilitació-acreditació general sanitària.

● Servei d’orientació, assessorament i formació als collegiats/des sobre el funcionament per a l’inici de la pràctica privada (procediments per a l’obertura de centres, inspeccions, arxiu, acreditació, especialitzacions, àmbits d’actuació/intervenció, fiscal, assessorament legislatiu, formació com a nous emprenedors...)

● Atenció i orientació als nous collegiats/des, connexió per a una bona praxis.

● Formació deontològica.

● Formació específica en aplicació de tests i la seva valoració/interpretació i elaboració dels informes.

Seguidament, es va presentar el PROGRAMA MENTOLING que duu a terme el COP de Catalunya i que consisteix en l’acompanyament d’un mentor de reconeguda experiència professional durant 5 o 6 mesos als nous collegiats (des de la secció d’organitzacions). Els mentors ofereixen suport, guia, orientació i supervisió als mentoritzats que han presentat prèviament els seus projectes.

Finalment, els representants assistents dels diferents COP traslladaren i compartiren la informació relativa a l’atenció als collegiats/des, formació, implicació i participació, dinamització, grups de treball, convenis, inquietuds i web en el treball constant per a la visibilitat i defensa de la professió.

En darrer terme, es va informar que al web del Consell General de COP s’obrirà una aplicació d’aquesta àrea de treball per tal de donar-li visibilitat, difusió i utilitat per als professionals de l’exercici privat.