Reunió dels coordinadors del GIPEC IB amb el Director del Centre d'Emergències 112 per analitzar les dades del servei i introduir-hi millores

Publicat el 31 de Juliol de 2018

Els coordinadors del Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes de les Illes Balears (GIPEC-IB) es varen reunir dilluns passat 16 de juliol amb el director del Centre d'Emergències 112, Vicente Soria, per analitzar les dades de les intervencions realitzades pel grup en 2018, en el marc del conveni vigent entre el COPIB i la Direcció general d'Emergències del Govern balear.

En concret, a la trobada celebrada a la seu del Centre d'Emergències 112, hi varen assistir el degà, Javier Torres, la vocal d'Intervenció Psicològica en Emergències del COPIB i coordinadora del GIPEC Mallorca, Antònia Ramis, i les vocals i responsables del grup a Menorca, Maite Ferrero, i a Eivissa i Formentera, Ana Pallás.

En el que va d'any, el GIPEC IB s'ha activat en 175 ocasions. Mallorca concentra el 74,3% dels casos, amb 130 activacions; seguit de les Pitiüses (18,8% d'activacions, 33 casos) i de Menorca (6,9% de les activacions, 12 casos). Després d'estudiar de manera detallada les dades relatives a cada illa, els assistents es varen mostrar preocupats pels nivells d'activació de Menorca i Eivissa que revelen un desaprofitament del servei i varen convenir la importància d'iniciar una sèrie d'accions que permetin donar major visibilitat al treball del GIPEC entre les institucions i els cossos de seguretat en aquestes illes. En aquest sentit, es va acordar tancar reunions amb els màxims responsables d'aquests organismes al més aviat possible.

A més de promoure un major coneixement del funcionament i rol del professional de la Psicologia en Emergències, i amb l'objectiu de maximitzar la qualitat del servei d'intervenció, des del COPIB es va remarcar la importància que els membres del GIPEC participin en tots els simulacres que la Direcció general d'Emergències pugui organitzar per la importància que aquests exercicis tenen per a una bona coordinació, desplegament i capacitat de resolució del grup al costat de la resta d'intervinents davant una eventual catàstrofe.

El programa de postemergències va ser un altre dels punts que va centrar l'ordre del dia. Els assistents varen acordar convocar una reunió entre el COPIB, Direcció general d'Emergències i Direcció general de Família i Menors per conjuminar criteris de funcionament del servei que es va engegar el passat mes d'abril. Així mateix, a l'efecte d'activació dels psicòlegs i psicòlogues d'aquest programa, es va tractar la necessitat de concretar la fórmula de consentiment que han de donar les persones afectades per una situació d'emergència d'acord a la nova normativa europea de protecció de dades.