Un total de 21 professionals del Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències 112, GIPEC IB, han participat en l'operatiu desplegat a Sant Llorenç

Publicat el 31 de Octubre de 2018

Un total de 21 professionals de la Psicologia, membres del Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències, Crisis i Catàstrofes (GIPEC IB), coordinats per l’112, han participat en l'operatiu d'emergències desplegat a Sant Llorenç des Cardassar i nuclis de la zona del Llevant de Mallorca, afectats per les inundacions que varen devastar la zona la nit del passat dimarts 9 d'octubre deixant al seu pas 13 víctimes mortals i grans danys materials.

Coordinats pel degà de la institució collegial, Javier Torres; Antònia Ramis, vocal de Psicologia d'Emergències del COPIB, i per Joan Antoni Sancho, membre de la Junta de Govern del COPIB, els integrants del grup han romàs activats en torns de dia i de nit des del moment en el qual es va conèixer la magnitud de la tragèdia, donant suport en el dol i atenció psicològica als familiars i gent propera a les víctimes de les inundacions que han devastat la població mallorquina, així com a totes aquelles persones que s'han vist afectades d'alguna manera per la situació d'emergència.

Els integrants del GIPEC IB 112 compten amb formació específica i disposen de protocols que garanteixen una atenció integral a persones que s'enfronten a experiències traumàtiques, com és el cas de la situació que s'ha viscut aquests dies a Mallorca. La seva comesa: “ajudar a manejar situacions de crisis agudes, atacs d'ansietat o forts sentiments de desesperança i indefensió que solen aparèixer en aquestes situacions”, assenyalen.

En el cas de familiars i gent propera a les víctimes mortals, la intervenció persegueix “acompanyar en l'inici del dol perquè no es converteixi en un dol patològic, i oferir pautes i estratègies d’afrontament a mig i llarg termini”. Tot això, amb la finalitat de minimitzar l'impacte de la crisi en les persones afectades, restaurant les seves capacitats i connectant-les amb els seus recursos d’afrontament perquè puguin superar adequadament una situació estressant imprevista. Els psicòlegs d'emergències destaquen que “encara que no sempre és possible evitar l'afectació psicològica, sí es pot ajudar a mitigar el dolor i reconduir a la persona de tal manera que se li pugui dotar d'estratègies per manejar la situació traumàtica i estressant que ha viscut”.

Els coordinadors del GIPEC assenyalen que el fonamental en aquestes situacions és “crear un clima de suport i seguretat psicològica, en la qual la persona puguin expressar emocions i sentiments, comunicar pors i inquietuds, i reconèixer necessitats”. Es tracta d’“obrir els canals de la comunicació i expressió d'emocions i sentiments que han de manifestar-se tant si la persona és adulta, com si és un nin”.

En aquest sentit, cal destacar que 5 membres de l'equip també varen intervenir en la reobertura dels centres educatius de la zona: CEIP Talaiot, de S'Illot; el CEIP Mestre Guillem Galmés, de Sant Llorenç; el CEIP Miquel Sant Miquel, de Son Carrió; l'IES Llorenç Garcias i Font, d’Artà, i el Collegi Puresa de Maria, de Manacor.

Els membres del GIPEC reconeixen que “el treball aquests dies ha estat bastant dur i de gran impacte emocional pel fet de treballar molt d'a prop amb les persones afectades i en unes circumstàncies excepcionals on tots se sentien molt vulnerables”.

La formació contínua, l'experiència, exercicis de simulacre i la supervisió són els quatre eixos fonamentals que treballa l'equip per aconseguir una adequada resolució de l'emergència sense que això afecti al treball que realitzen.

Actualment el GIPEC IB està integrat per un total de 59 professionals distribuïts per tot l'arxipèlag que estan de guàrdia 24 hores, 365 dies de l'any, pendents que una cridada de l’112 els activi davant qualsevol situació en la qual els cossos de seguretat (Policia, Guàrdia Civil, Bombers) i sanitaris considerin oportuna la seva intervenció. En concret, 31 professionals es troben a Mallorca, 13 a Menorca, 12 a Eivissa i 3 a Formentera.

El COPIB treballa activament des de fa dues dècades en la promoció i desenvolupament de la Psicologia de l'Emergència. En 1998 va constituir el Grup d'Intervenció en crisi i emergències, que va desenvolupar el seu àmbit d'actuació gràcies al primer conveni que es va signar amb la Direcció general d'Emergències de la Conselleria d'Interior del Govern de les Illes Balears. Va ser el primer grup d'intervenció immediata en crisi i emergències d'àmbit nacional, que avui es manté actiu com a GIPEC IB 112.

La institució collegial afavoreix també des d'aquesta data la formació permanent de professionals de la Psicologia, estudiants de Grau de Psicologia i primers responents (bombers, policies, entre d’altres) per a un abordatge centrat en la prevenció i en la cura de la salut de les víctimes i dels intervinents.