Celebrat l’espai de debat: Interdisciplinarietat en l’atenció a la gent granEl passat 17 de setembre gaudírem d'una nova activitat organitzada per la Vocalia d'Envelliment del COPIB: Interdisciplinarietat en l'atenció a la gent gran. Espai de debat en el qual hi varen acudir 21 persones de diferents disciplines professionals.


Concretament i amb motiu del Dia mundial de l'Alzheimer (21/09/15), la Vocalia d'Envelliment, des de la consciència que les cures a la gent gran són un repte sociosanitari de primera magnitud amb incidència en tots els ordres de la societat i professionals, i que influeix tant en la pròpia persona gran com en els seus familiars, va organitzar aquesta taula rodona multidisciplinària. Estam convençuts que la intervenció directa, organització de centres, els equips interdisciplinaris i l'ambient que envolta a la persona han de girar entorn de l'eix fonamental de l'ATENCIÓ CENTRADA EN LA PERSONA, passant del concepte de necessitat al de DRETS, DIGNITAT I PREFERÈNCIES.

Volem fer-vos partícips de les conclusions d'aquest espai de debat que vàrem tenir l'honor que obrís Javier de Juan, actual vicepresident de l'IMAS, i en el qual varen participar professionals de les diferents disciplines: auxiliars de geriatria, infermeria, teràpia ocupacional, medicina, treball social, Psicologia i direcció de centres. Tots ells professionals de gran implicació i experiència en el camp de l'atenció a la gent gran.


La riquesa de les aportacions i les inquietuds que varen sorgir obrin camins no només a l'aprofundiment de les temàtiques sinó al debat en relació a aquest important i necessari camp interdisciplinari.

Aquest espai de debat va posar en relleu l'interès dels professionals de l'ampli camp de la psicogerontologia, per reunir-se a fi de debatre aquests temes i seguir treballant en projectes conjunts.


Pensam que va constituir un espai generador de noves alternatives a les cures i al treball interdisciplinari i la possibilitat d'obertura a interessants espais laborals.

Si algun de vosaltres teniu inquietuds o desig d'incorporar-vos a la nostra Vocalia d'Envelliment del COPIB, podeu dirigir-vos a: copib@cop.es. Vos rebrem amb gran il·lusió ja que quants més siguem, més i millor abast tendrem en els nostres objectius professionals en el camp de la Gerontologia.

CONCLUSIONS

 1. Definir i donar a conèixer el rol i la funció de cadascun dels membres de l'equip interdisciplinari amb l'objectiu que cada membre pugui tenir clar quina/es disciplina/es és la que és important perquè prengui rellevància al llarg del procés d'atenció a la persona.
 2. Apoderar, escoltar i valorar el treball bàsic i fonamental de l'auxiliar d'infermeria dins de l'equip interdisciplinari.
 3. Importància de les reunions interdisciplinàries periòdiques amb l'objectiu d'estar informat i presa de decisions àgils i centrades en la persona.
 4. Importància de les noves tecnologies en el treball interdisciplinari, on tots poden ser informadors i informats.
 5. Treball interdisciplinar i una passa més en el treball transdisciplinar, centrat en la persona.
 6. Importància de tenir cura del clima laboral.
 7. Treballar conjuntament per flexibilitzar les rigideses de l'organització en favor de la cura i l'atenció centrada en la persona.
 8. Coordinació i aportació d'informe multiprofessional als professionals de la comunitat en cas que la persona passi d'estar institucionalitzat al seu domicili.
 9. Organigrama horitzontal, on la persona i els seus cuidadors són part de l'equip. On no hi ha un responsable d'un pla sinó que hi ha els facilitadores que aquest pla individualitzat d'atenció a la persona es dugui amb èxit.
 10. Característica de model d'equip que funciona i és operatiu: membres amb gran responsabilitat, sentit de pertinença, segueixen models d'ACP, consensuar compartir el mateix punt de partida, compartir amb l'equip les innovacions que cadascun vagi descobrint en recerca, articles...
 11. Seria interessant valorar la incorporació del supervisor de l'equip amb l'objectiu de descarregar tensions tant personals com de grup.