Primeres Jornades d'Envelliment Actiu: ‘Vellesa, tresor diví’, promocionant un envelliment saludable

Els passats 5 i 6 d'octubre a l'Hospital Universitari de Son Espases a Palma, el Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears (COPIB), a través de la vocalia de Psicologia de l'Envelliment, va organitzar unes jornades obertes a la participació ciutadana emmarcades dins l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional, en les quals es va posar una vegada més de manifest el rol del psicòleg i la contribució de la Psicologia en aquesta àrea per a la revisió i posada en comú dels últims avanços.

 

La declaració del Parlament Europeu marca com a referència que tots -individu i societat- ens impliquem en l'envelliment saludable amb l'objectiu de mobilitzar el potencial de la persona gran, facilitant que duguin una vida autònoma. Varen participar en la inauguració, la directora general d'Atenció a la Família i Atenció a la Dependència del Govern, Margarita Ferrando, la coordinadora de l'àrea de Gent Gran de l’IMAS-Consell de Mallorca, Ana Belén Velasco, el degà de la facultat de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears, Albert Sesé, el degà del COPIB, Javier Torres, i la vocal de Psicologia de l'Envelliment i coordinadora de l’esdeveniment, Teresa Jaudenes.

 

Amb aquestes Jornades s'ha pretès reunir un gran nombre de psicòlegs i professionals d'altres disciplines que es troben d'alguna manera vinculats amb el procés d'envelliment des dels diferents àmbits havent aconseguit amb èxit aquesta expectativa. Dels més de 200 participants entre els dos dies, un 38% varen esser psicòlegs col·legiats, i la resta, un 62%, d’altres professions entre les quals podem destacar: directors, gerents i coordinadors d'entitats d'atenció a les persona grans, treballadors socials, educadors socials, professors, auxiliars de geriatria, terapeutes ocupacionals i fisioterapeutes així com estudiants. La gratuïtat de les Jornades ha permès que molts col·lectius amb dificultat en la participació d'accions formatives hagin pogut fer-ho en aquesta ocasió, per la qual cosa estam profundament agraïts a tots els patrocinadors que ho han fet possible.

 

Hem comptat amb ponents experts en la matèria i de reconegut prestigi en el camp de l'envelliment i les relacions intergeneracionals, que varen ser valorats pels participants com a excel·lents.

 

La primera part de les Jornades va estar enfocada cap al rol i funcions del psicòleg en l'envelliment actiu amb la conferència inaugural “Envelliment actiu: Contribució des de la Psicologia, contribucions des d'una experiència de vida” de la Dra. Rocío Fernández-Ballesteros.

 

La segona part de les Jornades es va focalitzar, d'un costat cap a l'envelliment actiu analitzat des de diferents àrees d'intervenció, per a la qual cosa es varen organitzar cinc tallers simultanis en els quals es varen tractar la discapacitat, el dol, la sexualitat, la millora de la qualitat de vida mitjançant la teràpia de llum brillant i les relacions intergeneracionals, i de l’altra costat hi va haver una taula rodona destinada a aclarir conceptes i tenir una visió integral i actualitzada dels pilars de l'envelliment actiu. Salut: funcionament físic (Xavier Ponseti, UIB) i cognitiu (Dra. Fernández-Ballesteros); participació social: funcionament social (Margarita Vives, UIB); i seguretat: funcionament afectiu (Carlos Sanmartín) i d’afrontament (Manuel Nevado), coordinada per Manuel Domínguez (psicòleg clínic i neuropsicòleg).

 

La Dra. Rubió va impartir la conferència de clausura “Contribució de la Psicologia a la solidaritat intergeneracional” presentada per Fernando Rivera (psicòleg clínic i membre de la junta de Govern del COPIB), que comptà amb la presència de les catedràtiques que varen participar des de les diferents universitats: Dra. Rocío Fernández-Ballesteros de la Universitat Autònoma de Madrid, Dra. Ramona Rubio de la Universitat de Granada, i la Dra. Margarita Vives de la Universitat de les Illes Balears. Les Jornades varen quedar finalment clausurades per María José Martínez, vicedegana del COPIB, que va posar de manifest la necessitat de continuar amb la investigació i formació especialitzada en gerontologia.

 

En l'edició de novembre de la revista ENKI, que podreu trobar en el COPIB de forma gratuïta, hi haurà un article en el qual es recolliran les conclusions de les Jornades i entrevistes a tots els ponents i participants en les mateixes.

 

Les diferents intervencions han aportat interessants línies de treball amb les persones grans, entre d’elles destacam: Universitat de Granada (Aula de majors); Universitat Autònoma de Madrid (Viure amb Vitalitat); Col·legi de Psicòlegs de Madrid (Majors actius); i des de la UIB (Intercanvi internacional en la UOM i teràpia de llum brillant).

 

La vocalia d'Envelliment del COPIB recull totes aquestes interessants aportacions i les suma a les que ja ha realitzat: dues jornades de revisió de la memòria a partir dels 50 anys; dues taules rodones; entrenament en relaxació de Jacobson una vegada al mes; i una gimcana intergeneracional. La següent aportació serà realitzar unes jornades per i amb la gent gran, amb l'objectiu fonamental de proporcionar-los major visibilitat i escoltar activament i directament les seves necessitats.

 

Les portes de la vocalia sempre estan obertes. Vos hi esperam!

 

Teresa Jaudenes.

Vocalia de Psicologia de l'Envelliment