Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental que tendrà lloc el proper 10 d'octubre, la vocalia de Psicologia Clínica i de la Salut del COPIB recomana les següents lectures, disponibles al fons de consulta de la Biblioteca Digital del Col·legi.
- Psicología de la Salud, de Connor Whiteley, traducció d'Iván Ochoa González (2019, editorial Connor Whiteley), un treball que explora la psicologia de la salut i com ens afecta, alhora que contesta preguntes com ara: quants són els programes de promoció de la salut; si existeixen explicacions socials per als problemes de salut; i quin és el model biopsicològic de salut i benestar.
- La Salud mental en el mundo de hoy, de Javier Cabanyies Truffino (2015, editorial EUNSA). Un llibre que reflexiona entorn de preguntes significatives com ara: què significa tenir salut mental; què és la malaltia mental; i on hi ha el límit de la normalitat, entre d'altres.
- Salud mental y atención primaria. Entender el malestar, d’Ander Retolaza, (Grupo 5, 2016) un estudi que tracta sobre els trastorns mentals menys greus i més freqüents; indaga sobre les seves connexions amb processos psicològics, socials i també biològics; i descriu quins són els determinants de la demanda d'ajuda, com s'organitza la seva atenció en el sistema públic de salut i què podria fer-se per millorar-la, entre altres temes d'interès.
- Salud mental comunitaria, d’Ana María Marcos del Cano (UNED, 2012). Un treball que reflexiona sobre l'augment de trastorns psíquics en totes les franges d'edat de la població, amb el consegüent risc d'exclusió social i de pèrdua de potencialitat de tot el grup social.
- Manual de trabajo para la persona altamente sensible (PAS), d’Elaine N. Aron (Ediciones Obelisco, 2019). Aquest manual de treball, amb exercicis i activitats, ajuda el lector a identificar el tret PAS en un mateix, a cultivar una imatge positiva i a desenvolupar una vida més plena i rica.
- Manual de psicología de la salud, d’Isaac Amigo Vázquez (Pirámide, 2023). La Psicologia de la Salut és una disciplina d'enorme interès en els plans d'estudi de Psicologia, Infermeria, Fisioteràpia o Medicina. En l'obra, es recullen les línies de treball més consolidades en aquest camp.
- Eficacia de las terapias en salud mental, de José Guimón Ugartechea (Editorial Desclée de Brouwer. Biblioteca de Psicologia, 2010). Des d'una perspectiva actual i d'àmplia envergadura de les teràpies en salut mental, l'autor ofereix una visió equilibrada i clarament plantejada de cap a on s'està actualment movent el camp dels sistemes d'assistència en salut mental, i del paper del psiquiatre i dels professionals en Salut Mental en general, en aquesta àrea professional en continu canvi.
- Trabajo, institución y salud mental, d’Horacio Foladori Abeledo (LOM Ediciones, 2022). L'obra posiciona la discussió en la relació entre el treball i la producció de subjectivitat, considerant les temàtiques com a producció, divisió del treball, salut mental i explotació en les seves noves formes que han transitat en les institucions.
- Salud Mental y Covid19, de Tesania Velázquez (Fondo editorial de la PUCp, 2022). Aquesta publicació posa l'accent en la cura de la salut mental des d'un enfocament comunitari, ja que només la participació activa de les persones, les famílies i les comunitats en els processos d'atenció, però principalment de prevenció i promoció, pot assegurar benestar i salut mental.
- Teràpies psicològiques, de Guillem Feixas Viaplana (UOC, 2011). Manual que recull casos clínics detallats on es pot veure, pas a pas, el funcionament de la psicoteràpia, i com el terapeuta aplica la teoria.
Aquests llibres estan disponibles per a la seva consulta a la Biblioteca Digital del Col·legi.