
Joan Antoni Sancho, membre de la Junta de Govern del COPIB, va assistir el passat dimarts 3 de juny, en representació del Col·legi, a la sessió ordinària del ple de l'Observatori de les Persones Majors de Mallorca (OMM). L'acte, que va tenir lloc a la seu de la Federació d'entitats locals de les Illes Balears (FELIB), va estar presidit pel conseller de Benestar Social del Consell de Mallorca i president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Guillermo Sánchez.
El primer ple de l'OMM que se celebra aquesta legislatura va servir per evidenciar la importància d'implantar el model d'atenció integral centrat en la persona (AICP) i de prevenir situacions de maltractament o discriminació per motius de l'edat. De fet, es va acordar posar en marxa dues línies d'investigació proposades per la Comissió de Detecció i Prevenció del Maltractament per analitzar, d'una banda, les necessitats professionals dels serveis socials en l'activació contra el maltractament i, de l'altra, la detecció i prevalença d'aquest fenomen entre la gent gran de Mallorca.
La sessió va servir també per presentar les dades del projecte pilot que la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha duit a terme a la residència Huialfàs de Sa Pobla, sobre diagnòstic i intervenció sobre edatisme a Mallorca per assegurar el tracte digne a la gent gran i evitar situacions de discriminació per aquest motiu. Santiago Ramis, coordinador i director de la residència de l'IMAS, va donar a conèixer a les persones assistents el programa pilot de formació adreçat a tot personal de residències que han duit a terme i que es basa en l'atenció centrada en les persones (AICP). La catedràtica de la UIB Carmen Orte va explicar les dades recollides en la memòria del projecte pilot que s'ha realitzat a la residència de Huialfàs, mentre que Margalida Vives va referir les dades obtingudes a Son Caulelles (Pòrtol).
Les conclusions positives i els bons resultats obtinguts pel programa, avalats per l'estudi elaborat juntament amb la UIB, fan desitjable que tot l'alumnat d'infermeria pugui rebre aquesta formació, per la qual cosa el responsable del projecte va avançar la seva intenció de sol·licitar a la Direcció General de Formació Professional que puguin incloure-la en els plans d'estudi.
En un altre ordre de temes, Aina Buades, representant de l'oficina de valoració i sospites de maltractament a l'àmbit familiar del Consell de Mallorca, va explicar el sistema que s'està utilitzant actualment per disposar d'informació de cada àmbit sobre casos detectats, procés i dificultats trobades per part dels diversos professionals implicats. La responsable de l'oficina va assenyalar que també es plantegen sol·licitar la col·laboració de la UIB per realitzar un estudi més complet al respecte.
Finalment, la coordinadora Joana Ferragut va informar les persones assistents al ple sobre les actuacions que estan duent a terme en col·laboració amb l'ONCE perquè les persones que realitzen atenció al públic tenguin en compte les necessitats de les persones amb mancances i/o dificultats visuals.