​El COPIB avala amb la signatura del degà el Pacte per la Salut de les Illes Balears

Publicat el 19 de Novembre de 2024
​El COPIB avala amb la signatura del degà el Pacte per la Salut de les Illes Balears

El degà del COPIB, Javier Torres, va signar el dimarts 12 de novembre, en representació del Col·legi, el Pacte per la Salut de les Illes Balears. La signatura va tenir lloc en el transcurs d'un acte públic a l'Hospital Universitari de Son Espases en el qual també varen rubricar el document persones representants d'altres 61 entitats del sector sanitari i la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens. En representació del COPIB també hi varen assistir Xavier Revert i Ana María Madrid, membres de la Junta de Govern, i Teresa Jáudenes, corresponsable del Grup de Treball de Psicologia de l'Envelliment. Tots ells han participat en els diferents grups que han treballat durant 5 mesos en les sis línies estratègiques que recull el pla de salut de la comunitat autònoma i que la Conselleria de Salut ha de desenvolupar per garantir una atenció sanitària de qualitat, eficient i moderna i que definirà el futur i el full de ruta de la sanitat balear durant la pròxima dècada.

En concret, el Pacte per la Salut, coordinat pel director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, defineix estratègies estables i perdurables en el temps per afrontar els reptes sanitaris i estableix les línies estratègiques a desenvolupar en el futur Pla de Salut. Amb aquest objectiu, es proposa mantenir viu el document amb l'objectiu de madurar noves línies i continuar dialogant per integrar, si escau, més propostes consensuades.

Pel que fa a les línies estratègiques que recull el pacte són:

Línia 1: reconeixement, fidelització, estabilització i captació de sanitaris per afrontar el dèficit de professionals. Entre altres idees, es destaca la necessitat d'establir mesures d'avaluació i retribució de l'acompliment i de conciliació i flexibilitat laboral, articular solucions al problema de l'habitatge i adaptar els llocs de treball.

Línia 2: modernització i enfortiment de l'atenció primària i de la capacitat de resolució assistencial i de prevenció. Se subratlla la importància de garantir l'accessibilitat a la cartera de serveis, promoure la salut i fer prevenció de les malalties amb perspectiva comunitària, avançar en la integració i en la interoperabilitat, disposar de plantilles dimensionades, crear infraestructures adequades i millorar tecnològicament.

Línia 3: abordatge de la cronicitat amb una atenció centrada en les persones i amb l'atenció social i sanitària integrades. Assenyala tres àmbits d'actuació bàsica: pacient, família i comunitat; el model assistencial, i la informació clínica i la presa de decisions. S'ha destacat l'atenció a la cronicitat al llarg del cicle vital, amb èmfasi en la infància.

Línia 4: promoció de la salut, prevenció de la malaltia i foment d'hàbits de vida saludables. Es preveu la formació en matèria de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, la planificació estratègica, la millora de la participació en els programes de prevenció i situar la ciutadania en el centre del sistema.

Línia 5: atenció als problemes de salut mental, potenciant la prevenció i l'atenció comunitària. Assenyala la necessitat de promoure la millora de la coordinació dels recursos, erradicar l'estigma per motius de salut mental, impartir formació en matèria de benestar emocional i salut mental i potenciar la humanització.

Línia 6: increment de l'activitat programada i reducció dels temps d'espera per a les consultes amb l'especialista i les intervencions quirúrgiques. Les propostes acordades suggereixen estratègies conjuntes per a la gestió de la demanda i l'augment de l'oferta, així com una coordinació centralitzada de les llistes d'espera.