El degà del COPIB, Javier Torres, va recollir el passat 6 de novembre, de mans de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Margalida Prohens, el reconeixement atorgat al Programa d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes del nostre Col·legi, a la Gala de la Salut. En concret, el programa va ser premiat en la categoria de 'Salut Mental', que va distingir 24 projectes encaminats a treballar en la promoció del benestar emocional, així com iniciatives dirigides a una detecció més precoç de trastorns mentals i a evitar l'estigma social que encara acompanya aquestes malalties, entre d'altres.
En paraules de Javier Torres, "aquest premi reconeix el treball de tot l'equip de professionals que han format part i integren actualment el GIPEC Illes Balears, el qual, des de la seva creació el 1998, ha treballat intensament dia rere dia, realitzant al voltant de 5.000 intervencions i atenent aproximadament 10.000 persones". Així mateix, el degà destaca que el reconeixement al programa "ens anima a seguir treballant per la professionalització de la psicologia d'emergències".
El Grup d'Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes de les Illes Balears (GIPEC IB) és pioner i un referent a nivell nacional en l'àmbit de l'atenció psicològica en emergències. L'objectiu de l'equip és proporcionar primers auxilis psicològics, dins de la comunitat autònoma, a persones afectades per situacions d'alt impacte emocional, com catàstrofes naturals, accidents amb múltiples víctimes, suïcidis consumats o intents de suïcidi, morts sobtades, ofegaments i casos de violència de gènere, entre d'altres. Aquestes intervencions cerquen no només alleujar el sofriment immediat, sinó també prevenir trastorns psicosocials que podrien desenvolupar-se després d'experiències.
Actualment, l'equip està format per 39 psicòlegs col·legiats i especialitzats en emergències, que estan disponibles 24 hores al dia, els 365 dies de l'any, per intervenir en situacions crítiques que requereixen atenció psicològica urgent. Aquests professionals estan distribuïts estratègicament a les quatre illes: 22 professionals a Mallorca, 6 a Menorca, 8 a Eivissa i 3 a Formentera, garantint una cobertura eficaç a tot el territori balear.