
Coincidint amb el Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona el 25 de novembre, els/les col·legiats/des troben a la Biblioteca Digital del COPIB un carrusel amb 8 publicacions destacades d'interès, que acaben d'incorporar-se al fons bibliogràfic i que es troben disponibles per a la seva consulta.
- Violencia de género. Reflexiones sobre la relación de pareja y la violencia contra las mujeres, de Miguel Pallarés Querol (ICG Marge, SL). En abordar la qüestió de per què els barons tendeixen a ser més violents que les dones, Miguel Pallarés exposa els principals trastorns mentals que poden induir a la violència, analitza el perfil psicològic de l'home maltractador i mostra els patrons de conducta i cicles en els quals es desenvolupa la violència. L'autor proposa una teràpia preventiva de la violència de gènere en el baró basada en la superació de l'amor possessiu, la gestió de les emocions i l'acceptació del canvi del paper social de les dones, entre altres aspectes. Aquest llibre convida a reflexionar sobre cadascuna de les causes i facetes en què es manifesta la violència contra les dones.
- Violencia de género en hijas e hijos de maltratadores La perpetuación de la violencia, de Nuria Varela Menéndez (Editorial Comares, 2020). El 43% de les víctimes de violència de gènere són filles de pare maltractador, xifra que s'eleva fins al 63% en el cas dels maltractadors. El 100% dels fills i filles de maltractadors té seqüeles com a conseqüència de la violència exercida pel seu pare. En la seva majoria, seqüeles tant psicològiques com físiques (trastorns del son i d'alimentació, així com problemes de memòria). Aquestes són algunes de les conclusions de La perpetuación de la violencia que analitza com s'aprèn la violència, com passa de generació en generació i quines conseqüències vitals té per als menors créixer amb un pare maltractador. Una anàlisi estructurada en un estudi quantitatiu -basat en 509 qüestionaris de víctimes de violència de gènere-, com a qualitatiu -realitzat sobre 12 entrevistes a persones adultes que durant la seva infància varen viure violència de gènere en el si de la seva família, filles i fills de maltractadors-.
- 5X2= 9 Diez miradas contra la violencia de género, d'Espido Freire (Ediciones Península, 2009). Cinc escriptores espanyoles compromeses contra la violència de gènere -Ángeles Caso, Espido Freire, Rosa Regàs, Eugenia Rico i Lourdes Ventura- es varen reunir individualment amb altres tantes dones de diferents edats i classes socials que, en algun moment de les seves vides, en ocasions al llarg de molts anys, varen patir maltractaments per part de les seves parelles.
- Construir puentes de comunicación en el ámbito de la violencia de género, Maribel del Pozo Triviño (Comares, 2016). Els responsables del projecte "Speak Out for Support" (SOS-VICS) demanen que es garanteixi per llei que les víctimes de violència de gènere estrangeres comptin amb intèrprets en totes les fases del procés assistencial, no només en els àmbits judicial i policial.
- La juventud ante la violencia de género en redes sociales: el caso andaluz, d'Emelina Galarza Fernández (Aula Magna Proyecto clave McGraw Hill, 2022). Quins usos fa la joventut de les xarxes socials digitals? Quina és la seva percepció de les interaccions que es donen entre homes i dones en aquests espais? Per a qui resulten més perjudicials? Com actuar davant situacions de violència de gènere a internet? A aquestes i altres interrogants respon el present llibre, que cerca sensibilitzar els seus lectors i lectores sobre la necessitat social d'erradicar els diferents tipus de violència contra les dones, incloses totes les formes d'assetjament per raó de sexe a les xarxes socials en línia, on s'han instal·lat com a la resta de l'entramat social.
- Violencia social, violencia escolar. De la puesta de límites a la construcción de legalidades, de Silvia Bleichmar (Noveduc, 2008). La violència escolar és notícia diària als mitjans de comunicació. És ella un reflex de la violència social? Silvia Bleichmar ha abordat àmpliament aquest tema, plantejant que les formes actuals de la violència donen compte de processos molt severs de desubjetivització al país, i de processos profunds d'impunitat i ressentiment acumulats. L'autora proposava un canvi en l'ordre del dia de les agendes dels funcionaris dels diferents estaments de l'Estat: en lloc de posar l'accent en la seguretat, posar-lo en la impunitat.
- 10 palabras clave sobre la violencia de género, d'Esperanza Bautista Parejo (Editorial Verbo Divino, 2004). Des de 10 camps o enfocaments diversos, en aquest llibre s' intenta descobrir i denunciar les diferents formes de violència de gènere, les seves arrels històriques, culturals i religioses. Així mateix, s'intenta descobrir algunes de les respostes que s'han anat trobant i les mesures legals que s'han anat adoptant. Però també es poden descobrir altres respostes quan es desvetllin les mancances presents en les situacions de violència. Aquestes són les paraules clau que es desenvolupen: marginació; religió; Bíblia; Alcorà; ètica; sociologia; psicologia; política; dret; i l'ensenyament.
- Principio de oportunidad y violencia de género, de Rocío Zafra Espinosa de los Monteros (Noveduc Editorial Dykinson, S.L. 2022). L'autora ofega en aquest llibre sobre la justícia restaurativa com a complement a la justícia penal en casos de violència de gènere, on els fins i la reinserció social no funcionen per la falta de consciència dels victimaris sobre els fets provocats que els porten a culpabilitzar la víctima.
Aquests llibres ja estan disponibles per a esser consultats en la Biblioteca Digital del COPIB.