
El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) va reconèixer el passat divendres 21 de març a onze psicòlegs i psicòlogues d'Eivissa i Formentera pels seus més de 25 anys de col·legiació i compromís amb la salut mental de la ciutadania, contribuint amb el seu treball i fidelitat al creixement de la professió i a la dignificació del col·lectiu a la comunitat autònoma i especialment a les Pitiüses.
L'acte d'homenatge va tenir lloc al Centre Cultural de Jesús, a Santa Eulària des Riu, i va comptar amb la presència de Carolina Escandell Ferrer, consellera de Benestar Social, Família i Igualtat del Consell d'Eivissa; María del Carmen Ferrer Torres, batlessa de Santa Eulària des Riu; Javier Torres, degà del COPIB; i Ana Pallás Miralles, vocal d'Eivissa i Formentera a la Junta de Govern del Col·legi, qui va presentar l'esdeveniment.
A més de reconèixer els/les professionals col·legiats/des, el COPIB va distingir també entitats i figures clau per la seva tasca en la visibilitat de la Psicologia:
- Associació Esclerosi Múltiple d'Eivissa i Formentera (AEMIF), per promoure la incorporació de professionals de la Psicologia en els programes d'intervenció que realitza per cobrir les necessitats de les persones afectades per esclerosi múltiple i altres malalties neurodegeneratives, i als seus familiars.
- Marilina Ribas Clapés, per la seva trajectòria professional d'incalculable valor en l'àmbit de l'atenció a les víctimes. Des de l'any 2013, Ribas és la psicòloga titular de l'Oficina d'Atenció a les Víctimes als jutjats d'Eivissa, tasca que compagina amb l'activitat docent en el grau de Psicologia de la UNED.
- María Dolores Penín Jardón, regidora de Benestar Social de l'Ajuntament d'Eivissa, pel seu suport des de l'Administració a la Psicologia i al col·lectiu professional. Penín ha demostrat una gran sensibilitat i preocupació pel tercer sector, defensat la importància de la figura del professional de la Psicologia des del seu càrrec en el departament de Benestar Social, per a atendre de forma integral col·lectius vulnerables i en risc d'exclusió social.
Laura Tur Marí, periodista i directora del programa d'IB3 Ràdio "Al Dia Eivissa i Formentera", que, des dels seus inicis, inclou un espai dedicat a la salut mental dels joves i adolescents, amb la col·laboració de Belén Alvite, directora del CEPCA, i des de 2020, de Marc Tur, psicòleg general sanitari especialitzat en infància i adolescència i exdirector de l'Oficina del Menor.
Una disciplina en constant evolució
En el seu discurs, Javier Torres va destacar l'intens camí recorregut per la Psicologia, marcat per desafiaments com la defensa de la professió i la lluita contra l'intrusisme, però també per un desenvolupament exitós que transcendeix l'àmbit sanitari. Com a exemple, el degà va ressaltar la incorporació de més de 70 psicòlegs i psicòlogues en centres educatius públics i concertats, una fita que posiciona la comunitat com a pionera en aquest assoliment. A més, Torres va reconèixer l'esforç dels/de les professionals col·legiats/des, el treball rigorós i compromès dels quals ha enfortit el reconeixement social i institucional de la disciplina.
Finalment, el degà del COPIB va subratllar que la Psicologia encara té un gran potencial per contribuir al benestar de la ciutadania, no només en l'àrea clínica, sinó també en educació, serveis socials i polítiques de prevenció. Així mateix, va advocar per augmentar la col·laboració amb institucions i altres col·legis professionals per abordar desafiaments com la violència masclista, la igualtat, la conciliació, i la diversitat, mantenint l'estatus assolit i treballant col·lectivament per continuar avançant. "Encara no hem tocat sostre", va assegurar, reafirmant el compromís de la professió amb la societat.
L'esdeveniment va culminar amb el lliurament de diplomes als psicòlegs i les psicòlogues reconeguts/des, seguit d'un aperitiu per als assistents.