​Govern de les Illes Balears i COPIB renoven el conveni d'intervenció psicològica en emergències i catàstrofes

Publicat el 25 de Març de 2025
​Govern de les Illes Balears i COPIB renoven el conveni d'intervenció psicològica en emergències i catàstrofes

El servei va incrementar la seva activitat en un 25% durant l'últim any, assolint gairebé 300 intervencions

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) i el Govern de les Illes Balears han renovat el seu conveni de col·laboració per continuar oferint atenció psicològica en situacions d'emergència, crisi i catàstrofes durant 2025. L'acord, signat el passat 17 de març pel degà del COPIB, Javier Torres, i la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, compta amb una dotació pressupostària de 250.000 euros.

La renovació d'aquest conveni reconeix la tasca essencial dels/de les professionals de la psicologia d'emergències, que ofereixen suport psicològic immediat a les persones afectades per crisis, emergències o catàstrofes a les Illes Balears, incloent també als equips d'intervenció. Durant l'acte de signatura, la consellera Estarellas va destacar que l'activitat del servei ha augmentat en més d'un 25% en l'últim any, amb prop de 300 intervencions realitzades, davant les 226 registrades el 2023, 233 el 2022, i 228 el 2021.

Aquesta millora en l'eficiència i fluïdesa dels mecanismes de resposta s'ha assolit gràcies a la col·laboració entre el COPIB i la Direcció General d'Emergències i Interior. Aquest esforç conjunt ha permès no només optimitzar l'operativa a les Illes Balears, sinó també participar en el contingent balear d'ajuda durant la catàstrofe de València.

Així mateix, la major activitat del servei durant el darrer any respon a l'increment del 54% de la dotació pressupostària amb la qual es va dotar a l'anterior conveni, permetent millorar les prestacions del servei que actualment compta amb un total de 24 psicòlegs distribuïts a les illes: 10 a Mallorca, 5 a Menorca, 6 a Eivissa, i 3 a Formentera. Aquests/es professionals ofereixen atenció psicològica primerenca les 24 hores del dia, a sol·licitud del Servei d'Emergències, per abordar les necessitats emocionals derivades de situacions de crisi, emergència o catàstrofe.

La consellera Estarellas va subratllar la importància d'aquest acord per garantir que la ciutadania i els equips d'intervenció rebin suport psicològic professional en moments de màxima vulnerabilitat. "És un deure de l'Administració estar al costat dels ciutadans, especialment en situacions d'emergència", va afirmar, alhora que va felicitar els/les professionals per la seva "tasca humanitària i valuosa".

L'objectiu de les intervencions que realitzen els/les psicòlegs/ogues és mitigar les conseqüències emocionals dels afectats, reduint els nivells d'estrès i angoixa, i fomentant el seu benestar emocional i resiliència. Les intervencions poden ser presencials, amb desplaçament al lloc dels fets, o telefòniques, en casos com accidents de trànsit, nàutics, intents de suïcidi, incendis, fenòmens meteorològics adversos, segrests, assassinats o altres situacions de gran impacte social.

El degà del COPIB, Javier Torres, va ressaltar que l'atenció primerenca és clau per abordar situacions traumàtiques des del primer moment, minimitzant els seus efectes a llarg termini. A més, va destacar que els psicòlegs del programa reben formació específica i contínua per garantir una intervenció de qualitat tant per a les víctimes com per als mateixos professionals.

A la signatura de la renovació d'aquest conveni també hi han assistit Antònia Ramis, psicòloga i coordinadora del grup de psicòlegs que presten atenció a petició del servei d'Emergències; el director del 112, Eduardo Parga, i el cap de departament d'Emergències i interior, Toni Plata.