​El Govern incrementa la dotació del conveni de col·laboració amb el COPIB per mantenir el programa d'atenció psicològica en emergències, crisis i catàstrofes el 2024

Publicat el 18 de Juny de 2024
​El Govern incrementa la dotació del conveni de col·laboració amb el COPIB per mantenir el programa d'atenció psicològica en emergències, crisis i catàstrofes el 2024

El degà del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), Javier Torres, i la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Maria Estarellas, varen signar el passat 10 de juny la renovació del conveni de col·laboració entre el Govern de les Illes Balears i la institució col·legial, per donar continuïtat al programa d'atenció psicològica en situacions d'emergència, crisi i catàstrofes en 2024 amb una dotació pressupostària de 249.180 €.

Amb l'actualització del conveni, iniciat el 1998, l'Executiu balear reconeix el valor del treball que desenvolupen els professionals de la psicologia d'emergències, oferint ajuda, suport i acompanyament psicològic professional d'atenció immediata a les persones que han patit una situació de crisi, emergència o catàstrofe en el territori de la comunitat autònoma, inclosos els equips intervinents, per tal d’afavorir el benestar emocional i aconseguir una adequada gestió de la situació per millorar la resiliència.

I és que quan succeeixen fets traumàtics i inesperats que canvien la nostra vida en un segon, les reaccions psicològiques que podem experimentar poden ser tan intenses que impedeixen afrontar l'impacte de la notícia, assimilar els fets i gestionar el xoc emocional inicial. Acompanyar en aquests moments la persona que viu aquesta experiència traumàtica imprevista, ésser-hi present, escoltar-la, normalitzar les seves reaccions, validar les seves emocions i pensaments donant sentit al seu sofriment i, en el pitjor dels casos, acompanyant-la en el dol, és comparable a practicar una cura d'urgència en el lloc del sinistre i pot ser decisiu per superar aquesta situació de forma adequada.

Per realitzar aquest treball, el programa preveu una dotació de 34 professionals de la Psicologia a Mallorca, 10 a Menorca, 10 a Eivissa i 4 a Formentera, que estan disponibles les 24 hores del dia, a sol·licitud del Servei d'Emergències, per fer front a les necessitats detectades en situació de crisi, emergència o catàstrofe.

En concret, les intervencions que realitzen aquests professionals poden ser presencials, desplaçant-se al lloc dels fets, i telefòniques. "Hem d'estar preparats per a tot tipus de situacions, des de situacions de gran impacte social com recentment l'ensorrament del Beach Club Medusa, un accident aeri, marítim o un succés amb múltiples víctimes, fins a fets traumàtics quotidians", assenyala el degà del COPIB. "Cada dia es produeixen cents de situacions que poden ser difícils de gestionar per a moltes persones i deixar una empremta important en ells: casos de suïcidi d'un familiar, intents de suïcidi, la mort d'un ésser proper en accident de trànsit, ofegaments, casos de violència de gènere... En definitiva, qualsevol tipus de circumstància crítica que pugui desencadenar una resposta emocional difícil de gestionar en la persona que es veu afectada", afegeix Torres.

La intervenció que es realitza en tots aquests casos no és comparable a una teràpia de despatx. "Treballam sobre el terreny observant, escoltant i connectant amb les emocions de les persones que tenim davant de nosaltres. Els explicam qui som, allò que feim, i que som allà per a qualsevol cosa que necessitin". A més d'ajudar a manejar crisis agudes d'ansietat o forts sentiments de desesperança i indefensió que solen aparèixer en aquest tipus de situacions, "la nostra principal comesa és restaurar les capacitats de la persona (emocionals, cognitives, fisiològiques i conductuals); ajudar-la a connectar amb els seus recursos d'afrontament recuperant la seva sensació de control (amb tècniques d'autoreflexió, autorelaxació, autoconfiança) i a prendre consciència que tot el que li està passant és normal, perquè és la situació que viu la que no és normal", explica.

Per suposat, en els casos en què s'ha produït una defunció, "ajudam a enfocar l'inici del dol perquè en un futur no es converteixi en un dol patològic, orientant la persona sobre pautes i estratègies d'afrontament a mig i llarg termini".

El treball del/de la psicòleg/oga d'emergències no acaba amb el suport a la persona que viu el trauma. Tal com va apuntar la consellera Estarellas, d'igual valor és l'assessorament que s'ofereix a la Direcció General d'Emergències sobre l'impacte psicosocial en les actuacions i el suport psicològic que ofereixen als equips d'intervinents (Policia, Guàrdia Civil, Bombers, sanitaris, etc.).

La consellera va afegir que vetllar per la seguretat ciutadana és una prioritat "i la seva consecució va des de la prevenció fins a l'atenció. Per això, és essencial continuar amb aquest conveni". A més, va agrair “la gran tasca dels psicòlegs i de les psicòlogues d'emergències, que, el 2023, varen dur a terme 240 intervencions i que al llarg d'aquest 2024 ja han estat activats en 115 ocasions”.

Per la seva banda, el degà del COPIB va agrair la confiança del Govern en el programa, renovant un any més el conveni. "Això demostra que els professionals de la psicologia d'emergències estan ja plenament reconeguts davant qualsevol situació d'emergència que pugui produir-se", motiu pel qual va encoratjà l'Executiu balear a "continuar treballant juntament amb el Col·legi en la consolidació del servei".