
El passat 15 de novembre, 24 professionals de la Psicologia varen participar en un curs en línia organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), centrat en l'ús del silenci durant les intervencions en emergències. La formació va anar a càrrec de Lorena Nieto Iglesias i Carmen González Hermo, expertes en psicologia d'emergències i membres del Grup d'Intervenció Psicològica en Catàstrofes i Emergències (GIPCE) de Galícia.
Al llarg de la sessió, les formadores varen presentar el silenci com un recurs estratègic en la intervenció, estructurant l'aprenentatge al voltant de tres habilitats fonamentals: saber estar, saber acompanyar i saber sostenir. Aquestes competències permeten a professionals de la psicologia d'emergències respectar i manejar el "renou mental" que generen les experiències traumàtiques en les persones afectades, facilitant un suport més empàtic i efectiu durant i després de la crisi.
Nieto i González varen destacar la importància que els professionals siguin conscients no només de l'impacte del seu propi estat emocional, sinó també de l'estat mental de les persones a qui acompanyen. Aquest enfocament fomenta una intervenció més conscient i respectuosa, adaptada a les necessitats particulars de cada individu.
En finalitzar la jornada, els participants varen valorar positivament la claredat del contingut, l'enfocament pràctic i l'ambient propici per plantejar dubtes. Així mateix, el curs va subratllar la importància de continuar formant-se en habilitats específiques per enfrontar els reptes emocionals associats amb emergències i catàstrofes.