Al voltant de 30 professionals de la Psicologia aprofundeixen en les bases científiques i neurològiques de l'aferrament i els mecanismes de defensa

Publicat el 20 de Novembre de 2023
Al voltant de 30 professionals de la Psicologia aprofundeixen en les bases científiques i neurològiques de l'aferrament i els mecanismes de defensa

La psicòloga Ana Cortiñas va impartir el passat 28 d'octubre la formació en línia 'Aferrament i mecanismes de defensa. La teoria de l'exclusió defensiva de Bowlby'. El curs organitzat pel COPIB tenia com a principals objectius ajudar les 27 persones participants a identificar les estratègies utilitzades pels pacients en relació amb el seu sistema d’aferrament; atendre com a element primordial l'entorn de seguretat en el qual s'està immers i la seva relació amb el sistema de regulació afectiva i atendre, així mateix, el sistema de defenses activat pel pacient.

A partir de coneixements teòrics i dinàmiques de reflexió i participació, Cortiñas va explicar durant la formació per què els mecanismes de defensa rebutjats tradicionalment per la Psicologia acadèmica han de ser atesos, després que la neurociència i la psicologia cognitiva hagin evidenciat sobre la base científica com interfereix en la regulació emocional l'absència d'una figura d'aferrament adequada durant el desenvolupament del cervell del nadó (primer i segon any).

Amb aquesta finalitat, la docent va abordar temes com el desenvolupament neurobiològic i la regulació afectiva; els mecanismes de defensa i intervenció amb les parts (teràpia de parts) i l'assoliment psicoterapèutic basat en la integració de la memòria emocional i la memòria cognitiva.

Així mateix, el programa que es va desenvolupar va permetre aprofundir en la teoria de l'exclusió defensiva de Bowlby, en el desenvolupament neurobiològic de la ment inconscient segons A. Schore i en els diferents mecanismes de defensa (mecanismes primitius i més madurs), entre altres qüestions.

La docent va motivar la participació dels assistents i es va recolzar en material audiovisual per abordar els diferents continguts facilitant la comprensió de conceptes complexos com són les parts defensives i l'aferrament.