ASIA rep el suport de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank per a implementar el programa d'atenció psicològica del COPIB

Publicat el 9 de Novembre de 2021

- L'Associació per a la Incontinència Anal de les Illes comptarà amb una aportació econòmica per a facilitar atenció psicològica professional a pacients afectats per la malaltia i familiars

- Al voltant de 200 persones de Balears podran beneficiar-se de la iniciativa, que té com a principal objectiu oferir pautes, eines i estratègies d'afrontament que millorin el seu benestar emocional i psicològic

Palma, 26 d’octubre de 2021

L'Associació per a la Incontinència Anal de les Illes Balears (ASIA) rebrà el suport de la Fundació “la Caixa” i CaixaBank per a implementar el programa d'atenció psicològica que presta el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), amb l'objectiu de millorar el benestar emocional i psicològic de pacients afectats per aquesta malaltia, ajudant-les a tenir una millor relació amb elles i amb el seu entorn social, especialment quan l'afecció resulta devastadora.

L'acte protocol·lari de la signatura de suport a la iniciativa va tenir lloc el passat dimarts 26 d'octubre a la seu del COPIB i va comptar amb la presència del director de banca d'institucions de CaixaBank, Marc Ponsetí; la presidenta d'ASIA a Balears, Joana Bauzà; Diego Riera, responsable d'Acció Social CaixaBank a Balears; i de Javier Torres, degà del COPIB.

La incontinència anal és una malaltia multicausal que, independentment de la seva etiologia, té un gran impacte en el dia a dia de les persones afectades per ella. A més del malestar que pot arribar a experimentar el pacient davant determinades situacions, a vegades els intents d'adaptació a les dificultats ocasionades per aquesta condició poden produir un desgast emocional que afavoreix l'aparició de simptomatologia ansiosa o depressiva, entre altres possibles afectacions.

Actualment, s'estima que a Balears hi ha aproximadament 40.000 persones amb incontinència anal, encara que podrien ser moltes més perquè el tabú i la por a l'estigma fan que moltes vegades la malaltia es visqui en silenci, amb les conseqüències per al benestar psicològic que això comporta. Sentiments de vergonya, depressió, ansietat, però també problemes en l'àmbit personal, en la seva integració social, relacions interpersonals, entorn laboral, vida sexual, etcètera. L'impacte d'aquests problemes en la salut mental d'aquests pacients és molt alt i converteixen als/a les afectades en una població molt vulnerable.

Tal com reflecteixen els estudis publicats en aquest camp, un acompanyament psicològic que permeti una adequada comprensió de les emocions i del comportament humà pot dotar d'eines per a una millor adaptació e la vida quotidiana i un major benestar. Es tracta d'ensenyar estratègies d'afrontament, ajudar a reconèixer i superar els possibles límits causats per temor a la incontinència en públic, eines per a manejar l'estigma, estratègies d'adhesió als tractaments i ajudar a conrear el benestar i relacions saludables, entre d’altres.

PROGRAMA

Al voltant de 200 persones de Balears podran beneficiar-se del programa, que té vigència d'un any des de la data de la signatura i que preveu arribar a totes les Illes. Les intervencions tendran un format grupal, que permet que es formi un espai en el qual es puguin compartir vivències personals que augmentin el grau en què s'adquireixen els coneixements teoricopràctics que s'oferiran en aquest. No obstant això, les persones i familiars interessats també tendran a la seva disposició la possibilitat de concertar una sessió individualitzada per a un millor assessorament.

La intervenció grupal constarà de 10 sessions quinzenals, d'una hora i mitja de durada cadascuna. Així mateix, s'establiran sessions individuals d'una hora de durada quan es requereixi. Es realitzaran per Zoom o en la seu de l'associació ASIA.

Per a desenvolupar les sessions, el COPIB treballaran conjuntament amb ASIA, ja que està en contacte amb els afectats i familiars. L'acceptació de la malaltia és un aspecte crucial per la qual cosa es treballarà tant amb la persona afectada com amb els seus familiars. I per descomptat es treballarà també amb totes aquelles persones amb incontinència anal que presentin afectació psicològica.