El COPIB amplia el programa d'atenció psicològica per a continuar fent costat al col·lectiu de persones sordes tot l'any 2021

Publicat el 26 de Abril de 2021

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), amb el suport de l'Obra Social “la Caixa” i la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears (FSIB), ha ampliat el programa d'atenció psicològica per a persones sordes, amb l'objectiu d'afavorir l'assessorament professional a aquest collectiu durant l'any 2021. Les persones interessades poden accedir al servei gratuït a través del correu electrònic social@fsibaleares.org i al telèfon 608 079 919, de dilluns a divendres des de les 9.00 h fins a les 21.00 h.

El programa compta amb professionals competents, degudament formats i coneixedors del llenguatge de signes, per a garantir l'adequada intervenció, que serà derivada per la FSIB. L'assistència psicològica que s'ofereix a les persones sordes que ho requereixin és presencial o a través de videotrucada, i consisteix en dues o tres sessions en les quals s'ofereix suport, assistència psicològica i assessorament a la persona o al seu familiar, en funció de la demanda.

Segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), a Espanya existeixen 1.064.600 persones amb discapacitat auditiva, xifra que representa el 2,3% del total de la població (dades a partir dels 6 anys). D'aquests, 560.387 (57,3%) estan afectats per un problema de sordesa profunda i 761.600 (71,54%) són majors de 65 anys.

Els professionals de la Psicologia de les Illes recorden que les persones amb diversitat funcional constitueixen un grup molt heterogeni i dins del col·lectiu de persones sordes, existeixen característiques, factors i variables que fan que la diversitat s'acreixi. Cada individu és diferent, encara que un alt percentatge (47%) té en comú el fet de presentar dificultats serioses de comprensió i expressió escrita, ja que molts són gent gran que no ha tengut accés a l'educació en igualtat de condicions. És a dir, als seus problemes de comunicació s'afegeixen dificultats d'accés a la informació, que contribueixen a una major fragilitat en una situació d'especial vulnerabilitat psicològica. El programa té l'objectiu de salvar aquestes barreres, afavorint el seu dret a comunicar-se, l'accés a la informació i un suport psicològic professional a través de la seva llengua natural, en aquest cas el llenguatge de signes.