El COPIB aposta per promoure accions comunitàries que afavoreixin la cohesió social per prevenir el suïcidi

Publicat el 10 de Setembre de 2023
El COPIB aposta per promoure accions comunitàries que afavoreixin la cohesió social per prevenir el suïcidi

Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, aquest diumenge 10 setembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes (COPIB) defensa la necessitat de promoure més accions comunitàries que afavoreixin les relacions interpersonals i una major cohesió social, com a mesura protectora per prevenir el suïcidi i fer front de manera col·lectiva al desafiament que representa reduir les morts relacionades amb aquest greu problema de salut pública.

L'Estat no té encara un pla nacional de prevenció, tot i que les dades provisionals publicades per l'INE el passat mes de juny indicaven que 4.097 persones varen morir per suïcidi a Espanya el 2022, un 2,3% més que les defuncions registrades per la mateixa causa el 2021, sense considerar els casos relacionats amb intents de suïcidi i ideació suïcida. Una altra dada important és que 84 d'aquestes persones eren menors de 20 anys, quan el 2021 havien estat 75.

A Balears, en el que duim d'any, el Grup d'Intervenció Psicològica d'Emergències, Crisi i Catàstrofes (GIPEC IB) ha estat activat pel Servei d'Emergències 112 per atendre 50 casos relacionats amb conducta suïcida: 41 varen ser morts (15 dones i 26 homes) i 9 intents (3 dones i 6 homes). Per illes, Mallorca concentra el major nombre d'activacions del servei per aquest motiu amb 42 intervencions; seguit d'Eivissa, 5; Menorca, 2; i Formentera, 1. A l'espera de dades oficials per a la comunitat autònoma, les informacions referides per responsables de l'Administració, entitats que treballen en la prevenció de la conducta suïcida i atenció al suïcidi observen, a més, un augment del nombre d'intents de suïcidi d'entre el 27% i el 30% en el col·lectiu infantojuvenil i d'un 40% en persones adultes.

L'experiència de les/dels professionals de la Psicologia del GIPEC IB confirma que, tot i que les majors taxes de mort per suïcidi es donen entre els barons d'edat adulta, creixen els casos relacionats amb intents i ideació suïcida en la població infantojuvenil. "És indispensable visibilitzar la realitat del suïcidi, especialment en l'entorn educatiu. L'escola juga un paper clau en la prevenció i detecció primerenca de la conducta suïcida i el professional de la psicologia educativa pot oferir aquest suport a l'alumnat, a les famílies i especialment als professionals de l'entorn educatiu formant-los per prevenir, detectar i intervenir quan sigui necessari; oferint-los estratègies d'acompanyament i donant-los a conèixer els recursos disponibles per derivar aquells casos que ho necessitin", apunten des del COPIB.

I és que "la prevenció del suïcidi no és un problema exclusiu de la salut mental, ni de l'àmbit sanitari, és un treball que competeix a tota la ciutadania. Necessitam una societat més compromesa i empàtica, que presti especial atenció a les relacions socials, lluny de la pantalla d'un mòbil", incideixen des del COPIB. Es tracta d'avançar en estratègies socials relacionades amb el comunitari, que afavoreixin espais on relacionar-se i compartir activitats que poden ajudar que moltes persones deixin de sentir-se soles. "L'aïllament, el tabú i el silenci desactiven les xarxes de suport perquè la persona que està pensant a treure's la vida rebi una atenció adequada", assenyalen.

Per això, les accions individuals que tots puguem dur a terme en el nostre entorn també són importants per prevenir el suïcidi dels nostres familiars, amics, veïnats i coneguts. "Practicar l'escolta activa i l'empatia, no restar importància als problemes dels qui ens envolten; prestar atenció i parlar amb la gent gran que viu sola a la nostra escala o propera a nosaltres són petits gestos que poden dur esperança a la persona que està pensant a treure's la vida i fer-li veure que existeix una alternativa al suïcidi", recomanen.

Des del COPIB reconeixen que, tot i que la comunitat autònoma ha fet passos importants per abordar la problemàtica del suïcidi, encara cal continuar treballant. Per això, demanda a les administracions competents millorar els recursos sanitaris que es destinen i reforçar amb més professionals de la psicologia tots els dispositius assistencials: unitats d'atenció i prevenció del suïcidi, les pròpies Unitats de Salut Mental, equips d'urgències, així com programes específics de detecció precoç i atenció a persones amb problemes de salut mental i col·lectius vulnerables amb risc de conducta autolítica a Balears.

Així mateix, destaquen la importància d'incorporar serveis d'atenció psicològica en l'Atenció Primària com a mesura preventiva i de detecció precoç de les persones més vulnerables amb risc de conducta suïcida.

LLISTA DE RECURSOS

  • 112: Psicòleg/oga d'emergències 24 hores
  • 024: Línia d'atenció estatal a la conducta suïcida
  • 061: Sistema d'Emergències Mèdiques
  • 971 46 11 12: Telèfon de l'Esperança de Balears
  • 657 716 340: AFASIB, associació de referència a Balears per als supervivents del suïcidi
  • Ángeles de Azul y Verde, quan la persona afectada pertany a les forces de seguretat: info@angelesdeaxulyverde.org

En cas d'emergència acudir a urgències hospitalàries