El COPIB assisteix a la presentació del full de ruta del Govern per a dotar d'un caràcter més social a l'actual Llei del Joc

Publicat el 10 de Juny de 2021

El vocal de Psicologia de les Addiccions en la Junta de Govern del COPIB, José María Piñero, va assistir el passat 31 de maig a la reunió convocada pel Govern de les Illes Balears per a presentar a les entitats socials que integren la Mesa Social del Joc el full de ruta que s'ha marcat per a dotar d'un caràcter més social l'actual Llei del joc i replanificar el sector.

La reunió, presencial i telemàtica, va estar presidida pel secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i el director general de Comerç, Miguel Piñol. Al costat del representant del COPIB, hi varen participar també Mercedes del Pozo, presidenta d'UNICEF Comitè Balears; Anna Moilanen, defensora de la ciutadania de l'Ajuntament de Palma; Miquel Àngel Guerrero, director de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Mallorca (FAPA); Joan Forteza, president de la Federació d'Associacions de Veïns; Eusèbia Rayó, defensora de la ciutadania de Marratxí; Isabel Maria Morey, del Pla d'addiccions i drogodependències de les Illes Balears (PADIB); Susana Martínez, de Projecte Home; i Antònia Miralles i Júlia Monge de l'Associació Juguesca.

Els representants del Govern varen informar les persones assistents sobre les principals mesures que preveu introduir el text legislatiu. Entre d’altres, s'aprovarà una distància mínima de 500 metres lineals entre els establiments de jocs i apostes i els centres educatius d'ensenyament obligatori, formació professional, universitària, centres de rehabilitació i hospitals, així com qualsevol altre centre d'ús freqüent de menors, com ludoteques o parcs infantils.

Així mateix, l'esborrany preveu la restricció de la publicitat de joc en els espais públics, incloses façanes, així com la restricció del nombre de noves llicències i el control d'edat per a accedir a màquines instal·lades en establiments d'hostaleria. També es contempla la inclusió d'un nou quadre sancionador i el reforç en el control d'homologació de màquines d'elements sexistes, racistes o ofensius.

El vocal de Psicologia d'Addiccions del COPIB, José María Piñero, considera fonamental que la nova Llei restringeixi la visibilitat i l'accés a aquesta mena d'establiments, especialment quan estam parlant de menors que és un dels col·lectius que ha de ser més protegit en aquesta normativa. Així mateix, destaca que la normativa ha de recollir que el joc en algunes ocasions i en algunes persones pot comportar una addicció. “Sempre pensam que les addiccions estan relacionades amb el consum d'alcohol i drogues i no és així. El joc pot tenir unes conseqüències molt negatives en la vida de les persones i per això creim necessari que d'alguna forma la normativa ho contempli”.

Cal destacar que les Illes Balears és el tercer territori nacional que compta amb més establiments de joc per a cada milió d'habitants. Actualment existeixen 148 sales de joc, 5.000 màquines d'atzar i al voltant de 500 persones inscrites en el registre d'autoprohibits per a entrar en sales de jocs i apostes. Els estudis indiquen que el 30% de les addiccions al joc s'inicien essent menors d'edat.