El COPIB assisteix a la presentació de l'Informe d'Unicef sobre l'impacte de la tecnologia en l'adolescència

Publicat el 13 de Abril de 2022
El COPIB assisteix a la presentació de l'Informe d'Unicef sobre l'impacte de la tecnologia en l'adolescència

Joan Antoni Sancho, membre de la Junta de Govern, va assistir en representació del COPIB a la presentació de l'Informe d'Unicef sobre «L'impacte de la tecnologia en l'adolescència», que va tenir lloc el passat 8 d'abril al Club Diario de Mallorca. L'acte organitzat per l'Institut per a la Convivència i l'Èxit Escolar (Convivèxit), de la Conselleria d'Educació i Formació, va estar conduït per la periodista especialitzada en temes d'educatius i socials Mar Ferragut i va comptar amb la participació de: Nacho Guadix, responsable d'Educació i Drets digitals de la infància d'UNICEF Espanya; Joana Maria Perea, degana del Collegi d'Enginyeria Informàtica; Mercedes del Pozo, presidenta d'UNICEF - Comitè de Balears; Amanda Fernández Rubí, directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, i alumnes de l'IES Binissalem.

Com a conclusions més destacades, l'Informe mostra una situació en general bastant complicada i en alguns casos preocupant quant a la utilització que es fa del mòbil per part de l'adolescència. En concret, algunes dades que recull l'estudi indiquen que:

  • un 31,6% de les persones enquestades passa més de 5 hores diàries connectada a Internet un dia de setmana qualsevol
  • el 21,6% es connecta a partir de mitjanit tots/gairebé tots els dies,
  • més de la meitat dels adolescents utilitza les XS per a fer amics i el 44,3% per a no sentir-se tot sol. El component relacional adquireix major pes amb l'edat.
  • el contacte amb desconeguts suposa un brou de cultiu per al grooming: el 57,2% ha acceptat alguna vegada a un desconegut en una xarxa social i el 21,5% va arribar a quedar en persona amb gent que va conèixer exclusivament a través d'Internet.
  • 1 de cada 10 adolescents va rebre una proposició sexual per part d'un adult a internet. - 1 de cada 3 (35,4%) va accedir a webs de contingut pornogràfic. La Dark Web posseeix un alt grau de popularitat entre els adolescents: 44,4% diu saber el que és i 4,7% afirma fins i tot haver-hi accedit en alguna ocasió, majoritàriament allots.

Un dels temes que va centrar el debat durant la presentació va ser el risc de depressió i ideació suïcida que es va detectar com a resultat d'un apartat del qüestionari sobre estats emocionals. En anomenar les opcions d'ajuda que poden necessitar els joves en un moment delicat com pot ser un cas d'ideació suïcida, el responsable del COPIB va explicar a l'auditori que tothom té a la seva disposició recolzament d'un professional de la psicologia amb l'activació d'un psicòleg/oga del GIPEC IB, disponible les 24 hores del tots els dies de l'any, simplement telefonant al 112. Així mateix, Joan Antoni Sancho va recordar que en el cas de centres educatius existeix igualment l’atenció prioritària.

En finalitzar l'acte, el representant del Collegi va intercanviar impressions amb la directora general de Primera Infància, la directora de Convivèxit i la responsable d'UNICEF-Comitè Balears, i va oferir l'assessorament i la collaboració del COPIB per a treballar en aquells aspectes que considerin oportuns relatius als problemes identificats en l'estudi.

Cal destacar que el qüestionari per a elaborar l'informe objecte de la presentació es va treballar a partir de diferents escales: benestar emocional, depressió, control parental i ús problemàtic d'internet, ús problemàtic dels videojocs, joc problemàtic en línia, assetjament escolar i ciberassetjament.