El COPIB celebra la presentació del llibre "Duelo, autolesión y conducta suicida. Desafíos en la era digital", de Luis Fernando López Martínez

Publicat el 15 de Juny de 2021

«El suïcida no desitja morir, allò que anhela en el més profund del seu ésser és de viure». Aquesta i altres veritats estan recollides en el llibre Duelo, autolesión y conducta suicida: desafíos en la era digital de Luis Fernando López Martínez. El COPIB va celebrar el passat dimarts 2 de juny la presentació d’aquesta publicació, en un acte que va ser seguit per nombroses persones a través de la plataforma Zoom i que va comptar amb la participació de l'autor.

La coordinadora del Grup de Treball de Suïcidi del COPIB, Jennifer Prata, va moderar l'acte que va culminar amb un interessant debat en el qual, a més de López Martínez, també van intervenir Nicole Haber, responsable de l'Observatori del Suïcidi del Govern balear; Francisca Morell, presidenta d’AFASIB; Desirée Guillén, psicòloga responsable del Programa de Prevenció del Suïcidi a Can Misses, i Javier Torres, degà del COPIB.

En la seva última obra, el psicòleg general sanitari cerca des d'un lloc de comprensió, de veritat i de recerca, donar llum a aquest greu problema de salut pública. Ho fa posant veu a una realitat oculta, silenciada, estigmatitzada i vetllada en les xarxes socials, en internet, i tracta de revelar la influència que mantenen les noves tecnologies, les tecnologies d'informació i comunicació en la conducta suïcida, l'autolesió i el dol.

Editat per Letra Minúscula, ‘Duelo, autolesión y conducta suicida: desafíos en la era digital’ és un text intens que tracta sobre la vida, l'ésser humà, la ment de les persones o les seves pors i desesperances. Està escrit amb molta calidesa, mirant cap al dolor, tenint molt presents les tecnologies de la informació i comunicació, amb els seus dispositius, pantalles i aplicacions que tant influeixen en els nostres comportaments, afavorint molts aspectes de la vida quotidiana i, també, situant a molta gent en precipicis i prototips malaltissos.

En opinió de López Martínez, “els entorns digitals són part insubstituïble de la nostra vida quotidiana, i així com porten, entre altres beneficis, informació, connexió o entreteniment, poden ser un camp fèrtil per a aclaparar a persones que no troben una sortida, que estan immerses en dolors i dificultats que no saben com manejar”. Per això, “hem de conèixer quin és el millor ús no invasiu de les tecnologies, encara que sapiguem que poden ser un factor de risc, però també factor protector o preventiu. Les xarxes socials s'han convertit en alternativa a moltes qüestions, també, a vegades, a l'afrontament del dolor per l'autolesió, el suïcidi o el dol”.

A través de reflexions, exemples i eines de prevenció, aquest llibre parla del significat i sentit del dol, de la necessitat d'aprendre de la pèrdua, de curar l'amor sense oblidar. I en aquest camí d'aprenentatge, ens parla, en definitiva, de l'esperança.

Actualment, la labor sanitària de Luis Fernando López Martínez s'enfoca al tractament psicoterapèutic d'adults i adolescents. Codirector i creador de Projecte ISNISS del Programa de Doctorat de Psicologia de la Salut de la UNED. Investigador de conductes autolesives i suïcides en entorns digitals. Màster en Psicologia General Sanitària. Màster en Psicoteràpies Humanistes. Màster en Intervenció Comunitària. Màster en Mediació i Resolució de Conflictes. Tècnic Expert en Violència de Gènere i PRL. Col·laborador i divulgador científic en mitjans de comunicació i premsa, associacions i institucions públiques i privades en matèria de salut mental.