El COPIB i la Federació Espanyola de Psicologia de l'Esport estudien col·laborar per organitzar el Congrés Europeu de 2028 a Mallorca

Publicat el 6 de Novembre de 2023

El degà del COPIB, Javier Torres, i el coordinador del Grup de Treball de Psicologia de l'Esport i l'Activitat Física, Tòfol Villalonga, es varen reunir el passat dilluns 16 d'octubre amb el president de la Federació Espanyola de Psicologia de l'Esport, David Peris Delcampo, per estudiar la possible col·laboració del Col·legi en l'organització del Congrés Europeu de Psicologia de l'Esport a Mallorca (2028). A la reunió també hi varen assistir Àlex García Mas, Coordinator of the Pre-Local Organizing Committee University of the Balearic Islands, i Antonio Núñez, com a representant de la facultat de psicologia i membre col·laborador de GICAFE (Physical Activity and Sport Science Research Group).

La Federació Europea de Psicologia de l'Esport (FEPSAC, pel seu nom original en francès Fédération Européenne de Psychologie des Sports et des Activités Corporelles) és una associació internacional sense finalitats lucratives el principal objectiu de la qual és promoure el treball científic, educatiu i professional en psicologia de l'esport, difondre informació i afavorir la cooperació en psicologia de l'esport i mantenir relacions socials i científiques entre professionals i grups que treballen en psicologia de l'esport, principalment a Europa.

Des de l'any 1993, la FEPSAC organitza un Congrés Internacional bianual, en el qual experts de la psicologia de l'esport d'àmbit nacional i internacional reflexionen sobre els avenços que es produeixen en aquesta àrea. Fins ara s'han realitzat congressos a Santander, Saragossa, Sevilla (3 edicions), València (2 edicions), Càceres, Múrcia (2 edicions), Madrid, Màlaga, Lleó, Pontevedra; Las Palmas de Gran Canaria, Pamplona, Granada i Barcelona.

Durant la trobada celebrada al COPIB, Peris Delcampo va explicar al degà que la Federació estudia la possibilitat de proposar la candidatura de Mallorca per acollir el congrés de 2028, que ara presideix Maurizio Bertollo, i va proposar al COPIB participar com a entitat col·laboradora en el pre-comitè organitzador/científic ( Pre-Local Organising Committee del FEPSAC 2028 Congress), que prepara la proposta de congrés. En breu, el president de la FEPSAC tornarà a Palma per tancar aquest primer pas i comunicar formalment la candidatura de Mallorca.

A més de reunir-se amb els responsables del COPIB, durant la seva visita de dos dies a l'illa, Peris Delcampo també es va reunir amb Josep Vidal, president del Grup de Recerca en Ciències de l'Esport (GICAFE) a la UIB, i va visitar alguns dels possibles espais que podrien acollir el FEPSAC 2028 Congresss Venue.

Des del COPIB consideren que l'organització de l'esdeveniment a Mallorca suposa una oportunitat magnífica per visibilitzar el treball que realitzen els professionals de la psicologia de l'esport, cada vegada més coneguts i valorats tant pels mateixos esportistes com pels equips tècnics, tot i que encara existeixen certs mites sobre el seu treball estesos en la població que cal desterrar, per combatre l'intrusisme que afecta la professió.

En finalitzar la reunió, Peris Delcampo va obsequiar el degà, Javier Torres, amb un exemplar de Salud Mental y Psicología del Deporte: fundamentos prácticos, el llibre que ha coordinat juntament amb Marcelo Roffé, Pablo Jodra i Francisco García-Ucha, per a donar resposta a la necessitat actual sobre la visibilitat que se li dona a la Salut Mental en l'esport, com el cas de Víctor Camarasa del Oviedo o l'internacional espanyol Ricky Rubio. Més de 30 autors de 10 països plasmen, al llarg de 16 capítols, els fonaments pràctics relacionats amb la Salut Mental, des de la perspectiva del "professional mental" de l'esport. La publicació està disponible ja per a la seva consulta a la biblioteca del COPIB.