El COPIB insta a reforçar les polítiques públiques orientades a erradicar el tràfic i l'explotació sexual de persones

Publicat el 23 de Setembre de 2021

Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i el Tràfic de Persones, el 23 de setembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) vol expressar una vegada més el seu total rebuig enfront de la greu vulneració dels drets humans que afecta cada any a milers de dones, nins i nines de tot el món, víctimes d'una forma de violència que suposa conseqüències altament negatives en la seva salut física i psicològica.

La institució col·legial, membre del Grup d'Estudis de la Prostitució de les Illes Balears (GEPIB) i entitat collaboradora del Pla Autonòmic contra el Tràfic de Dones i Nines amb finalitats d'Explotació Sexual, considera necessari reforçar i promoure noves polítiques públiques orientades a frenar aquesta forma de violència, així com a perseguir el delicte i la seva demanda. D'igual forma, fa una crida a tots els sectors de la societat, perquè cadascun des de les seves competències desenvolupi accions que ajudin a prevenir, intervenir i pal·liar els devastadors efectes que provoca l'explotació sexual. “El consum de pornografia i la prostitució no sols es dona en la joventut. Els programes de conscienciació i sensibilització dirigits a tota la ciutadania continuen sent necessaris perquè s'entengui la naturalesa del fenomen del tràfic i com està relacionat directament amb la prostitució, una desigualtat manifesta més del patriarcat on els cossos de persones vulnerables (dones, nines i nins) es comercialitzen a mercè dels qui tenen poder”, assenyalen.

Les/els professionals de la Psicologia destaquen la importància d'afavorir un marc d'actuació coordinat que permeti unificar criteris, així com millorar l'eficiència i qualitat de l'atenció que s'ofereix a les víctimes. En aquest sentit, reiteren el seu compromís de suport i collaboració amb tota iniciativa que contribueixi a l'eliminació de l'explotació sexual en totes les seves modalitats, i especialment en aquelles que posen el focus en els casos que afecten a menors com la Guia d'actuació per a prevenir i detectar casos d'explotació en la infància i en l'adolescència, ESIA, promoguda pel Govern.

“El cas dels/de les menors requereix d'especial dedicació, ja que es troben en un procés maduratiu en el qual els resulta més dificultós respondre amb estils d'afrontament adequats a la complexitat de les circumstàncies que estan experimentant. Tot això, al costat del desconeixement de recursos d'ajuda i la falta de mecanismes de resposta adequats, fa que l'atenció no posseeixi l'eficàcia requerida. La por de denunciar i els sentiments de vergonya i culpabilització també suposen una barrera en la cerca d'ajuda. Per això és necessari que la societat al complet reaccioni. Una xacra de tal magnitud requereix d'una resposta integral. Siguem la veu dels qui no poden alçar la seva”, conclouen.

Junta de Govern COPIB
23 de setembre, 2021