El COPIB organitza un curs en línia per a abordar les addiccions als jocs d'atzar i els nous reptes de tractament

Publicat el 30 de Agost de 2021

L'auge de les addiccions als jocs d'atzar i els nous reptes de tractament que es plantegen a nivell professional centren el programa del curs en línia organitzat pel COPIB que tendrà lloc els dies 12 i 13 de novembre.

La nova formació, que es realitzarà a través de la plataforma Zoom, comptarà com a ponents les psicòlogues Marga Llambias (B-01133) i Susana Navarro-Reverter Boué (B-01099), per a desenvolupar un programa teoricopràctic de 10 hores de durada que persegueix els següents objectius:

  • proporcionar a les persones que assisteixin una comprensió del trastorn per joc i, en particular del joc en línia;
  • aprendre a identificar un trastorn per joc, diagnòstic diferencial, el seu abordatge terapèutic i els elements de prevenció, revisant aspectes d'avaluació com els instruments disponibles per a l'exploració, l'entrevista clínica, el perfil de la persona jugadora; tipus de joc, conseqüències del trastorn per joc i la funció del símptoma, entre d’altres;
  • donar a conèixer un marc d'intervenció psicològica de les addiccions des dels models de trauma, aferrament i dissociació;
  • i conceptualització de casos pràctics: objectius d'intervenció i planificació del tractament a nivell individual, grupal i familiar.

La comunitat autònoma de les Illes Balears és el tercer territori nacional que compta amb més establiments de joc per cada milió d'habitants. Actualment existeixen 148 sales de joc, 5.000 màquines d'atzar i al voltant de 500 persones inscrites en el registre d'autoprohibits per a entrar en sales de jocs i apostes. Els estudis indiquen que el 30% de les addiccions al joc s'inicien sent menors d'edat.

Les últimes dades que s'han fet públiques a Balears revelen que un 66% dels homes ha jugat presencialment en cases d'apostes durant l'últim any, arribant al 77% a partir dels 55 anys. Així mateix, malgrat estar prohibida l'entrada dels menors a les sales de joc, més d'un 30% de joves d'entre 14 i 18 anys també reconeix haver jugat amb diners. Aquests percentatges no han fet sinó augmentar durant els últims anys, igual que els relatius al joc en línia.

Marga Llambias és psicòloga general sanitària; màster en Prevenció i Tractament de les Conductes Addictives; màster en Teràpia Cognitivosocial; formada en Teràpia Sistèmica i Hipnosi Clínica; exerceix en el camp de les addiccions des de l'any 2002 en la Unitat de Conductes Addictives (UCA); i terapeuta EMDR i membre del grup de treball EMDR del COPIB.

Susana Navarro-Reverter Boué és també psicòloga general sanitària i psicoterapeuta; terapeuta EMDR i membre del grup de treball EMDR del COPIB; formada en Teràpia Sistèmica, constel·lacions familiars i Teràpia Gestalt; àmplia experiència en mindfulness; exerceix en l'àmbit privat des de l'any 2000 en l'Associació Juguesca, atenent casos de joc patològic, altres addiccions conductuals i a substàncies.

Les persones interessades a assistir a la formació, que es desenvoluparà a través de la plataforma Zoom, poden consultar el detall del programa i formalitzar la seva inscripció en: Noves addiccions en els jocs d'atzar: nous reptes de tractament.