​El COPIB reconeix més de mig centenar de psicòlegs i psicòlogues pels seus 25 anys de col·legiació i la seva contribució al prestigi de la Psicologia a Balears

Publicat el 10 de Desembre de 2024
​El COPIB reconeix més de mig centenar de psicòlegs i psicòlogues pels seus 25 anys de col·legiació i la seva contribució al prestigi de la Psicologia a Balears

L'Associació ELA Balears, el psicòleg esportiu Àlex García i el programa d'IB3 Ràdio 'Vida saludable', distingits per les seves aportacions al reconeixement i visibilitat del col·lectiu professional

El saló d'actes de l'Hospital Universitari de Son Espases va acollir el passat dimecres 20 de novembre l'acte d'homenatge organitzat pel Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) per reconèixer més de mig centenar de psicòlegs i psicòlogues pels seus 25 anys de col·legiació i per la seva contribució al prestigi de la Psicologia a Balears, destacant la seva "lleialtat, compromís i esforç a la dignificació del col·lectiu i a la cura de la salut mental i emocional de la ciutadania".

L'acte d'homenatge va comptar amb la presència de la consellera de Salut del Govern de les Illes Balears, Manuela García, de la vicedegana de Treballs de fi de grau i Pràctiques de la Facultat de Psicologia (UIB), Adoración Carmen Castro, i de Javier Torres, degà del COPIB.

Va ser una vetllada emotiva que va confirmar l'avanç experimentat per la Psicologia en les últimes dècades fins a convertir-se en una professió lliure de prejudicis i que ha transcendit l'àrea clínica per ser present en totes les esferes de la vida. Ho evidenciaven en els seus discursos, esquitxats d'anècdotes personals, María Alfaro i José García Peñalver, que varen intervenir en representació dels col·legiats homenatjats, i el degà del COPIB, Javier Torres. 

 Junta de Govern del COPIB con Manuela García

Una disciplina en constant evolució

Javier Torres va recordar que el camí de la Psicologia des dels seus inicis ha estat intens i no exempt de dificultats, ja que a més de lluitar per la defensa de la professió també s'ha hagut de lluitar contra l'intrusisme. Malgrat tot, "el camí ha estat exitós i la Psicologia ha tengut un desenvolupament espectacular en àrees que van més enllà de la sanitària", va afirmar. Com a exemple destacat, Torres va celebrar la recent incorporació de més de 70 professionals de la Psicologia en centres d'educació secundària públics i concertats, una mesura "que ens ha convertit en l'única comunitat que ho ha aconseguit".

"La societat ens percep cada dia com a més necessaris i aquest estatus i reconeixement social i institucional l'hem obtingut gràcies a l'excel·lent tasca que estan fent tots aquells col·legiats que treballen, dia rere dia, amb afany, amb motivació i amb entusiasme per a la cura de la salut psicològica de la ciutadania. És gràcies a tots vosaltres que heu lluitat per consolidar la Psicologia en tots els àmbits amb rigor científic", va reconèixer el degà.

Finalment, Torres va reivindicar que la Psicologia encara no ha tocat sostre i que té molt a aportar per garantir el benestar de la ciutadania, no només en l'àmbit clínic sinó en nombroses àrees. "Podem aportar més augmentant la nostra presència en àrees tan importants com la sanitat, l'educació i els serveis socials; aportant la nostra experiència i coneixements a les polítiques de prevenció en tots aquells àmbits on sigui necessari (violència masclista, igualtat, conciliació, diversitat, etc.); propiciant una major col·laboració amb les institucions, entitats i col·legis professionals afins, per a avançar en qüestions fonamentals que afecten la nostra comunitat i que exigeixen l'esforç col·lectiu per a millorar, i batallant per a mantenir el reconeixement social de la professió que gràcies a tots i a totes hem aconseguit", va assegurar.

Intervenció de Javier Torres

I per continuar aportant més, la formació és clau. La vicedegana de Treballs de fi de grau i Pràctiques de la Facultat de Psicologia (UIB), Adoración Castro, va assegurar que perquè la Psicologia segueixi avançant "és fonamental que des de l'àmbit acadèmic garantim que els coneixements que adquireixen els nous professionals que s'estan formant es fonamentin en el rigor científic i fomentin el seu esperit crític. La formació és la millor estratègia per estar previnguts i preparats per combatre la lacra de l'intrusisme que afecta avui les professions sanitàries", va asseverar.

El reconeixement institucional arribava per part de la consellera de Salut del Govern de les Illes Balears. Manuela García va valorar especialment el treball dels/ de les col·legiats/des homenatjats/des durant els anys en què la salut mental era un tema tabú i la psicologia no tenia el reconeixement social, ni institucional dels quals gaudeix avui. "Molt abans que la pandèmia marcàs un punt d'inflexió per posar el focus en la salut mental, vosaltres ja estàveu treballant amb persones que es trobaven en un moment de debilitat emocional", va reconèixer.

La consellera va reiterar el compromís del Govern de les Illes Balears per mantenir la salut mental en primera línia, al marge d'altres patologies, amb la creació d'una Direcció General específica que afavoreix la transversalitat i coordinació absoluta amb altres àrees de gestió. Així mateix, Garcia va valorar el treball que ja estan realitzant els psicòlegs en els centres educatius i el paper importantíssim que desenvolupen dins dels equips del 061, tant amb pacients com amb intervinents. "Vos necessitam", va afirmar la consellera, que va expressar el desig de seguir reconeixent els professionals de la Psicologia concedint-los més estatus i presència: amb el Decret que preparen perquè siguin reconeguts com a facultatius especialistes d'àrea en Psicologia; amb la convocatòria de 10 places de psicòlegs clínics que ja està en marxa i que espera que sigui la primera d'altres convocatòries, i treballant perquè puguin oferir-se més places PIR.

Nit de reconeixements i distincions

En el transcurs de la cerimònia, el COPIB va fer entrega de les distincions que atorga a entitats, professionals i mitjans de comunicació, per la seva contribució a la visibilitat i reconeixement de la Psicologia. En concret, en aquesta edició els premis varen recaure en:

Àlex García, director del programa de doctorat en Psicologia i vocal del Consell Executiu de l'Escola de Doctorat de la UIB, va ser reconegut per la seva destacada trajectòria professional, tant a nivell nacional com internacional, en l'àmbit de la Psicologia de l'Esport. El Col·legi va valorar especialment la seva extensa tasca investigadora i de divulgació mitjançant publicacions de gran impacte. 

Discurs d'Álex García

Associació ELA Balears, representada per la psicòloga Cati Rigo Mulet, va ser premiada pels seus programes d'intervenció psicològica dirigits a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquesta malaltia neurodegenerativa i la dels seus familiars, contribuint significativament al benestar emocional d'aquest col·lectiu. 

Manuela García i Cati Rigo

El programa 'Vida Saludable', d'IB3 Ràdio, conduït pel periodista Carlos Hernández, va rebre el reconeixement del COPIB per la seva contribució a la difusió rigorosa de la Psicologia i el seu paper en l'anàlisi del comportament humà. L'espai compta amb la col·laboració habitual de psicòlegs i psicòlogues, que aporten la seva opinió i coneixements professionals sobre les qüestions sociosanitàries i de salut que s'aborden, donant visibilitat a les pràctiques mèdiques i psicològiques desenvolupades a les Illes Balears.

Adoración Carmen Castro i Carlos Hernández

Juntament amb aquestes distincions, el COPIB va atorgar un reconeixement especial a les autores dels millors treballs de Fi de Grau de Psicologia de la UIB i de la UNED, corresponents a l'any acadèmic 2023-2024. Aquesta menció especial posa en valor la recerca de les noves generacions de psicòlegs i psicòlogues, que auguren un futur prometedor de la professió.

Els treballs distingits varen ser:

  • Evaluación de la Inteligencia Emocional y su relación con la Satisfacción Laboral y el Engagement en el sector textil, de Gabriela Ionela Manicea (UIB)
  • Uso problemático del móvil y psicopatología: un estudio correlacional en adolescentes españoles, de M. Magdalena Mascaró Pol (UIB)
  • Programa de intervención basado en terapia de pareja centrada en emociones (tpce) para padres de hijos con autismo, d'Antonia Rivera Marí (UNED).

Premis Treballs Fi de Grau

La nit va culminar amb el lliurament d'una litografia commemorativa de Marina Zapata als col·legiats homenatjats, que varen rebre l'aplaudiment dels presents: col·legues, familiars i també degans de col·legis professionals de l'àmbit sanitari, representants d'entitats i associacions vinculades al Col·legi.

En finalitzar l'acte protocol·lari d'homenatge, les persones assistents varen poder gaudir d'un aperitiu mentre intercanviaven impressions, experiències i anècdotes acumulades durant la seva trajectòria professional. 

Discurs dels col·legiats/des homenatjats/des

Lliurament de diplomes