​El COPIB es reuneix amb la regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat de l'Ajuntament de Palma

Publicat el 12 de Març de 2024
​El COPIB es reuneix amb la regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat de l'Ajuntament de Palma

Representants del COPIB es varen reunir el passat dimarts 5 de març amb la regidora de Serveis Socials, Educació, Participació Ciutadana, Joventut, Interculturalitat i Igualtat de l'Ajuntament de Palma, Lourdes Roca, per abordar diferents necessitats d'atenció psicològica que el Col·legi ha detectat en les esmentades àrees de gestió i oferir la col·laboració del col·lectiu professional en totes aquelles qüestions d'interès comú que puguin sorgir durant la present legislatura. En concret, a la reunió, que va tenir lloc a la sala de juntes del consistori, varen assistir en representació del Col·legi, el degà, Javier Torres, i els membres de la Junta de Govern Ana María Madrid, Rubén Ceinós i Joan Antoni Sancho.

Entre els principals temes que es varen tractar, la vicesecretària de la Junta de Govern Ana María Madrid va destacar la importància d'abordar les necessitats de salut mental i emocional del col·lectiu de joves a Palma que duen des de fa anys a través dels serveis oferts per l'Ajuntament a Palma Jove, Espai Jove i Dinamo. Ana María Madrid va argumentar que, tot i comptar amb un servei de Psicologia que atén consultes en l'àmbit afectiu i sexual, Sexconsulta, es perceben limitacions per atendre un altre tipus de demandes que van més enllà de qüestions emocionals i psicològiques vinculades a la sexualitat. Per aquest motiu, es va assenyalar la conveniència d'implementar aquesta atenció amb un servei d'acollida que, a més de brindar una primera presa de contacte per derivar a altres serveis, pogués atendre altres necessitats.

Així mateix, tot i que Espai Jove i Dinamo realitzen activitats puntuals i valuoses per al benestar i la salut mental de les/dels joves, des del COPIB varen assenyalar que aquestes accions resulten insuficients i varen plantejar la possibilitat de seguir l'exemple d'altres municipis i comunitats autònomes, on els serveis juvenils ofereixen un espai d'atenció psicològic més ampli per tractar altres temes relacionats amb la salut mental de la joventut.

Els representants del Col·legi varen assenyalar que aquestes propostes cerquen millorar la cobertura i adaptar-se a les necessitats canviants de la joventut, reconeixent la importància de brindar un suport integral en temes emocionals i de salut mental.

En relació amb els serveis que el consistori brinda al col·lectiu de gent gran, els responsables del Col·legi varen expressar la seva preocupació pels efectes perjudicials de la soledat no desitjada per a la salut emocional i psicològica dels nostres majors. Lourdes Roca va explicar que des de l'àrea es treballa en un pla pilot per afrontar aquesta problemàtica -posant en contacte persones grans amb alumnes de la UIB perquè puguin conviure- i va plantejar la possibilitat que aquest pla pugui incorporar com a suport a professionals de la Psicologia a través d'un conveni amb el Col·legi.

En matèria d'igualtat i gènere, el degà, Javier Torres, va assenyalar la necessitat que hi hagi suport psicològic professional en els processos d'atenció a les víctimes. Torres va posar també sobre la taula la preocupant falta d'atenció psicològica adreçada a les persones sense llar, una inquietud compartida per Roca, qui va destacar algunes actuacions que s'estan duent a terme des de l'àrea per millorar l'atenció al col·lectiu.

En l'àrea de serveis socials, des del Col·legi es va oferir col·laboració per assessorar en la redacció de normatives, protocols i projectes que pugui posar en marxa el departament de Roca durant els propers anys.

Abans de finalitzar la trobada, el degà va incidir en l'obligatorietat de la col·legiació de tots/es els/les professionals que exerceixen tant en l'àmbit privat com públic -qüestió que Roca va indicar que traslladaria a Recursos Humans per fer un seguiment-, i va traslladar informació sobre la propera realització de les I Jornades de Psicologia de les Illes Balears, centrades en el benestar psicològic de la infància i l'adolescència.