El degà del COPIB recull en nom del col·lectiu de professionals de la psicologia de les Illes el Premi Jaume II que atorga el Consell de Mallorca

Publicat el 5 de Gener de 2022

El degà del COPIB, Javier Torres, va recollir en nom de tot el col·lectiu professional de Psicologia de les Illes, el Premi Jaume II amb el qual el Consell de Mallorca ha volgut reconèixer “la resposta ràpida i generosa del Col·legi” posant a la disposició de la ciutadania programes i recursos per a cuidar de la seva salut mental durant la pandèmia i “liderant una lluita poc visible, però imprescindible”. Torres va rebre el premi de mans de la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant la gala de la XXXI Diada de Mallorca, celebrada el passat divendres 17 de desembre, en el Teatre Principal de Palma.

En una cerimònia que va servir per a “homenatjar als qui representen els valors cívics i els mèrits que defineixen a la societat mallorquina”, cadascuna de les 16 distincions que es va lliurar va estar precedida per un petit vídeo de presentació per a donar a conèixer la trajectòria de les persones, entitats i collectius premiats. En el cas del COPIB, la projecció audiovisual va remarcar “el treball vital que fa el Col·legi per a acostar l'atenció psicològica a la ciutadania, especialment a la població més vulnerable”, tal com va poder veure's durant la pandèmia. En aquest sentit, la projecció va posar en valor “la resposta ràpida i generosa dels/de les professionals del COPIB intervenint tant de manera telemàtica, com presencial quan va ser necessari, posant en marxa diferents dispositius i recursos per a palliar els efectes negatius de la crisi sanitària, econòmica i social”. Així mateix, es va reconèixer el treball realitzat per tots/es els/les psicòlegs/ogues que “han liderat una lluita poc visible, però imprescindible, com ho fan també diàriament amb les violències masclistes, les addiccions o donant visibilitat a la dura realitat del suïcidi.

Varen acompanyar a la presidenta del Consell en el lliurament de premis les vicepresidentes de la institució insular, Bel Busquets i Aurora Ribot.

En el seu discurs, Cladera va felicitar i va donar les gràcies a tots els premiats “pel vostre exemple i perquè sou el reflex de la Mallorca culta, diversa, plural i solidària que som i que volem ser”. Així mateix, va assegurar que “tots són una petita representació de tots els valors que posseeix Mallorca, com la passió i el compromís cívic, l'empatia i la justícia social…”.

La gala, que va ser seguida per un públic nombrós que va omplir el pati de butaques, va comptar també amb l'assistència de la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, el president del Parlament, Vicenç Tomàs, la delegada del Govern, Aina Calvo; i el batle de Palma, José Hila, entre altres autoritats. En representació del COPIB, hi varen varen esser la vicedegana, María José Martínez Muleiro, la vocal de Psicologia de l'Envelliment, Teresa Jáudenes, el membre de la Junta de Govern Joan Antoni Sancho, i integrants del GIPEC IB que varen formar part dels diferents dispositius d'atenció psicològica que es varen activar durant l'estat d'alarma, com ara Ángela Andújar i María Dolores Pujadas.

El COPIB, amb la col·laboració de diferents administracions i entitats públiques, va activar 6 programes i va coordinar el treball de 88 psicòlegs i psicòlogues per a cobrir les necessitats d'atenció psicològica de grups especialment vulnerables i de la ciutadania en general durant la pandèmia, amb l'objectiu de mitigar l'impacte psicològic derivat de l'emergència sanitària sense precedents. Més d'un miler de persones varen ser ateses durant els mesos més durs de la pandèmia a través dels següents dispositius.

Una vegada més, la Junta de Govern del Col·legi vol agrair el treball excepcional i essencial que varen realitzar tant els/les professionals que varen participar en aquests programes, com a tots/es els/les professionals de la Psicologia de les Illes Balears, tant de l'àmbit públic com privat, que varen continuar brindant suport emocional i psicològic a totes les persones que ho necessitaven en una situació de crisi sense precedents. Aquest premi és de totes i tots vosaltres.