El president de la secció de Neuropsicologia del COPIB, José Ángel Rubiño, va participar el passat dissabte 26 d'octubre en la reunió de la Divisió de Neuropsicologia Clínica del Consell General de la Psicologia d'Espanya. La sessió, que va tenir lloc a la seu del COP a Madrid, va reunir més d'una vintena de representants de l'àrea dels diferents col·legis professionals autonòmics, els quals varen revisar i debatre temes essencials per al desenvolupament i reconeixement d'aquesta disciplina en l'àmbit nacional i internacional.
En concret, durant la reunió es va reforçar el compromís dels professionals de neuropsicologia clínica amb l'establiment d'alts estàndards de formació i exercici a tot Espanya, en línia amb les directrius europees i amb l'objectiu de garantir un servei de qualitat i professionalitat en benefici.
La sessió va abordar un extens ordre del dia. En primer lloc, es va procedir a la lectura i aprovació del memoràndum de la reunió celebrada l'any anterior a Tarragona. Aquest pas inicial va donar peu a una revisió detallada sobre el Reial Decret de creació d'especialitats sanitàries, on la Divisió va mostrar cautela en els avenços relatius a la neuropsicologia. En aquest sentit, la Divisió de Neuropsicologia Clínica (NPsiC) està treballant en l'elaboració d'un document estratègic perquè en el moment d'obertura de sol·licituds es pugui presentar d'acord amb els criteris recollits en la normativa.
Un altre dels punts destacats que es varen tractar va ser el seguiment dels progressos en l'acreditació europea de la neuropsicologia a través de la certificació EuroPsy, el segell de qualitat de la Federació Europea d'Associacions de Psicòlegs (EFPA). En aquest apartat, el calendari d'accions previst contempla la pròxima reunió nacional al maig de 2025, on s'avaluarà el pilotatge de vint currículums seleccionats per a obtindre l'acreditació europea. Posteriorment, en l'Assemblea General de juliol de 2025, es revisaran els resultats del pilotatge, i, si s'obtenen valoracions favorables, s'iniciarà el procés de sol·licitud formal de l'acreditació en l'últim trimestre de 2025. L'últim pas, seria la implantació d'aquesta forma de l'acreditació europea de la neuropsicologia (EuroPsy Neuropsicologia) per part del COP.
La jornada va culminar amb un apartat de precs i preguntes, en el qual es varen debatre temes d'interès per al col·lectiu professional, com avenços normatius i reptes formatius en neuropsicologia dels quals s'informarà puntualment en la propera reunió de la Secció de Neuropsicologia del COPIB.
En finalitzar la trobada, les persones assistents varen valorar la sessió com una jornada de cooperació i compromís per l'avanç de la neuropsicologia a Espanya, destacant l'ambient de sinergies i professionalitat que va marcar la jornada.