El COPIB celebra la presentació del conte escrit per Oriol Lafau per a menors que afronten l'ingrés d'un dels seus progenitors per un trastorn de salut mental

Publicat el 21 de Març de 2022

Una trentena de persones van seguir el passat dimarts 15 de març la presentació en línia organitzada pel COPIB, per donar a conèixer el nou conte escrit pel coordinador autonòmic de salut mental de les Illes Balears i metge psiquiatre Oriol Lafau. Amb el títol Les millors torrades amb melmelada del món, Lafau utilitza aquest format narratiu com a eina de suport psicològic als/a les nins/nines que han de viure un moment delicat com és l’ingrés d'un dels seus progenitors en un centre per un trastorn de salut mental.

Antoni Riera, vocal de Psicologia Clínica i de la Salut del COPIB, va moderar l’acte, que va comptar també amb les intervencions d’Irais Seguí, psicòloga especialitzada en menors, adolescents i parentalitat positiva; Patricia García, psicòloga, infermera i professora del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia de la UIB, i Joan Soler, psicòleg infantojuvenil.

En el decurs de la presentació, Oriol Lafau va llegir fragments del conte que varen evidenciar com les metàfores i les paràboles són una poderosa eina per comunicar. També va intercanviar experiències amb la psicòloga Patricia González -autora de contes infantils com “Hem viscut sa torrentada”- sobre el procés creatiu i les motivacions que l’han duit a elegir aquest format, per crear eines de prevenció primària adaptades a aquesta població.

La xerrada que es va prolongar durant una hora es va enriquir amb les aportacions de Joan Soler sobre la utilitat d’aquest tipus de materials a les consultes de psicologia, i amb les aportacions del públic assistent que varen confirmar la seva utilitat a altres àrees com l’educació o els serveis socials.

Com a conclusió més destacada, l’activitat va posar de manifest la importància d’adaptar la divulgació de la psicologia i continuar creant materials d’aquest tipus, per aconseguir una disseminació més gran dels coneixements de la professió adequant els continguts a llenguatges i formats propis de totes les edats.