El COPIB ofereix suport i atenció psicològica telefònica al col·lectiu de gent gran de les illes que viu en solitud durant el confinament i el retorn a la normalitat

Publicat el 12 de Maig de 2020

El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), amb el suport de l'Obra Social “la Caixa”, ha posat en marxa un servei gratuït d'atenció telefònica dirigida al col·lectiu de gent gran que viu en solitud en la comunitat autònoma, per oferir-los suport i atenció psicològica mentre duri el confinament decretat pel Govern de l'Estat pel SARS-CoV-2, així com durant les diferents fases que s'han establert fins a recuperar la normalitat. El número 900 712 112, gestionat de manera directa per professionals de la Psicologia del Col·legi, està operatiu des de l'1 de maig, de dilluns a diumenge, de les 9.00 h a les 21.00 hores.

Davant la situació excepcional que viu la comunitat autònoma i tot el país, el COPIB, que agrupa 1.762 professionals de la psicologia de la comunitat autònoma, vol, amb la més sincera vocació de servei, aportar ajuda, proximitat, serenitat i escolta a totes aquelles persones que la puguin necessitar, des del coneixement científic i l'experiència professional. Amb aquesta finalitat, a més dels serveis d'atenció psicològica a la ciutadania i d'atenció al dol, que estan funcionant en coordinació amb el Govern de les Illes Balears i l’EFM, i del servei d'atenció psicològica a esportistes amb un objectiu de rendiment, s'activa ara aquest nou número de telèfon específic per als membres del col·lectiu de gent gran que viuen sols.

En concret, aquesta atenció telefònica té l'objectiu de secundar i assessorar la gent gran que viu sola, resolent els possibles dubtes que puguin tenir i orientant-los en una situació d'especial vulnerabilitat psicològica.

Des del COPIB expliquen que és comprensible que cada persona, individualment, experimenti durant l'aïllament diferents sensacions i pensaments relacionats amb emocions com: por, solitud, incertesa, empipament, ira, tristesa, avorriment, angoixa (preocupació pel futur) o fins i tot estrès i crisi d'ansietat, entre d’altres. Totes elles normals, però desagradables si es vivencien amb elevada intensitat i amb el risc d'agreujar-se en el cas de la gent gran, on a més poden convergir altres factors de vulnerabilitat com són la solitud, la dependència, la discapacitat, pluripatologies, etcètera.

Sobre aquest tema, els professionals de la Psicologia de les Illes Balears recorden que durant el procés d'envelliment es produeixen una sèrie de canvis fisiològics que condueixen a un estat caracteritzat per una menor reserva funcional i una disminució de la capacitat d'adaptació a aquests canvis. “És el que podríem denominar estat de ‘fragilitat’. La persona major fràgil o de risc és aquella que presenta una disminució de les reserves fisiològiques amb un major risc de declinar, la qual cosa la situa en una situació de major vulnerabilitat davant pertorbacions externes i resulta en una major probabilitat per a presentar episodis adversos de salut (hospitalització, institucionalització, caigudes, mort) i pèrdua de funció, discapacitat i/o dependència”.

A aquesta fragilitat se sumen altres factors com la solitud, entesa com el fet de viure i sentir-se tot sol, que poden repercutir en l'estat psicològic de la persona si manca de xarxes familiars i socials per a poder interactuar socialment i per a compartir les seves necessitats socioemocionals.

Finalment, a conseqüència de l'aïllament i més si es dilata en el temps, algunes persones majors poden experimentar greus dificultats d'adaptació i poden anar sentint-se cada vegada més indefenses, desateses, paralitzades, angoixades, estressades i afeblides psicoemocionalment.

L'objectiu d'aquest servei psicològic telefònic és assessorar i ajudar la gent gran que el necessiti a gestionar les seves emocions perquè no es converteixin en un problema i que visquin aquesta situació amb tranquil·litat i bona disposició d'autocontrol aquests sentiments de vulnerabilitat, por, amenaça i desconfiança que poden estar experimentant.

Junta de Govern del COPIB