Xaviert Revert: "Ens trobam en un moment crucial en què cal debatre la millor forma de satisfer la necessitat d'atenció psicològica ciutadana en l'àmbit sanitari"

Publicat el 18 de Abril de 2024
Xaviert Revert: "Ens trobam en un moment crucial en què cal debatre la millor forma de satisfer la necessitat d'atenció psicològica ciutadana en l'àmbit sanitari"

El psicòleg Xavier Revert Vidal assumeix la gestió de la Vocalia de Psicologia Clínica i de la Salut del COPIB

Es defineix com una persona tranquil·la, senzilla i compromesa. Xavier Revert Vidal, psicòleg general sanitari, és el nou responsable de la Vocalia de Psicologia Clínica i de la Salut del Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB). Llicenciat en Psicologia per la Universitat de les Illes Balears (UIB), màster en Cognició i Evolució Humana, Revert treballa des de fa cinc anys com a neuropsicòleg a la Unitat de Reeducació Funcional de l'Hospital General de Palma.

Quins motius l'han empès a acceptar el càrrec a la Junta de Govern del COPIB al capdavant de la vocalia de Psicologia Clínica i com afronta aquesta nova responsabilitat?

Pens que hi ha certes propostes que no es poden rebutjar. En aquest sentit, el degà Javier Torres em va exposar els objectius que el Col·legi s'ha marcat en l'àmbit de la Psicologia Clínica i de la Salut per a un futur immediat i s'alineen de manera molt clara amb la meva opinió de com la Psicologia com a professió sanitària ha d'augmentar la seva presència per donar una resposta a la necessitat d'atenció psicològica de la població de Balears.

Què espera aportar amb la seva gestió? Reptes i objectius que s'ha marcat a nivell organitzatiu, de funcionament i relacions amb les diferents administracions...

Esper aportar la meva experiència acadèmica i professional per donar a conèixer a la societat què és la Psicologia i, en concret, què pot aportar la nostra professió en l'àmbit de la Salut. La Vocalia, com a figura representativa del col·lectiu, és un repte que m'il·lusiona especialment. Sobre els objectius diria que se centren a exercir de la millor forma possible la representació de totes les psicòlogues i els psicòlegs que treballam en l'àmbit de la Salut a la nostra Comunitat.

En el marc d'aquests objectius, quines accions concretes preveu dur a terme?

En primer lloc, integrar-me en la dinàmica de la Junta de Govern i incorporar-me en els diferents projectes que pertoquen a l'àrea. En aquest sentit, es plantejaran reunions amb els diferents grups de treball que estiguin vinculats amb la Vocalia de Clínica i de la Salut per tenir coneixement de les línies de treball i els objectius sobre els quals ja s'està treballant.

En l'àmbit d'interlocució amb l'Administració, l'objectiu fonamental seria aconseguir una major dotació de professionals de la Psicologia en la Sanitat Pública. Entenent que, per a poder atendre les necessitats de la nostra Comunitat, seria necessari, a més d'incrementar les places d'especialistes en Psicologia Clínica, promoure la regularització de les/dels psicòlogues/egs especialistes en Clínica sense titulació oficial (PESTOS) que treballen en el Sistema Nacional de Salut i incloure en els nostres recursos sanitaris públics d'Atenció Primària a les/als psicòlogues/egs generals sanitaris.

La necessitat de la població és una realitat que ha de ser atesa per professionals qualificades/us i preparades/us en els recursos més accessibles per a les/us usuàries/us. En aquest sentit considero que als Centres de Salut, les/les Psicòlogues/es Generals Sanitaris podríem desenvolupar una tasca important tant en promoció de la salut com en programes de prevenció de malalties i de suport psicològic.

Quina és la seva percepció sobre l'estat de la professió actualment a les Illes?

Pens que estam vivint un moment molt interessant, d'una certa evolució. La societat en el seu conjunt potser ja té assumit que les psicòlogues i els psicòlegs podem ser un suport fonamental en cadascun dels àmbits en què la Psicologia és present. Alhora, es planteja el repte de continuar treballant perquè es reconeguin nous perfils de professionals de la Psicologia per part de l'Administració i per aconseguir que els/les professionals de l'àmbit privat treballin en condicions adequades i dignes.

I respecte a la psicologia clínica, quines mancances i dificultats identifica?

Diria que en general falten professionals en l'àmbit clínic. Potser ens trobam en un moment crucial en què cal debatre la millor manera de satisfer la necessitat d'atenció psicològica ciutadana en l'àmbit sanitari. Possiblement la principal dificultat serà reformular el model d'atenció i incloure nous perfils professionals de la Psicologia de la Salut en la Sanitat Pública (Psicologia General Sanitària, Neuropsicologia, Psicooncologia, etc.).

Hi ha algun model comunitari que pugui servir com a referència per avançar en la seva àrea?

R.- Altres comunitats autònomes han iniciat amb anterioritat el procés de canvi de model, com per exemple Canàries, Catalunya i València. Convé revisar la feina feta en aquestes comunitats per prendre nota de les decisions que s'han pres i proposar el millor model possible per a Balears.

Considera que els professionals de la Psicologia s'impliquen suficientment en l'activitat col·legial?

Consider que el grau de participació és millorable, així com també és una responsabilitat del COPIB fomentar i enllestir aquesta participació. Propòs un canvi de mirada que suposi considerar el Col·legi com un punt de trobada, de debat i de promoció de la nostra professió en els seus diferents àmbits d'aplicació. Assumir individualment el nostre grau de responsabilitat per, com a col·lectiu, continuar avançant en el reconeixement de la Psicologia en la societat.

Quin missatge li agradaria traslladar al col·lectiu de professionals del COPIB, relatiu a la seva àrea concreta de treball?

Els animaria a participar en la mesura del possible de l'activitat col·legial, així com en les activitats formatives i en els grups de treball. Afegiria també que la meva voluntat personal és la d'estar obert a propostes, al diàleg i al consens.