​El COPIB celebra un interessant cinefòrum per reflexionar sobre la LGTBI-fòbia i els estereotips de gènere en l'esport

Publicat el 16 de Abril de 2024
​El COPIB celebra un interessant cinefòrum per reflexionar sobre la LGTBI-fòbia i els estereotips de gènere en l'esport

Amb l'objectiu de promoure una reflexió profunda i un debat obert sobre La LGTBI-fòbia i els estereotips de gènere en l'àmbit esportiu, el Col·legi oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) va acollir el passat dimarts 19 de març un interessant cinefòrum al voltant de la pel·lícula documental Ya no quiero esconderme: Deportistas LGTBI.

Presentat per la reconeguda periodista esportiva Paloma del Río i acompanyada pel periodista especialitzat en LGTBI i gènere en l'esport David Guerrero, el programa analitza la relació entre el futbol i l'homofòbia amb futbolistes destacades com Patricia Curbelo i Patricia González Mota, coneguda com a Peque, les quals han enfrontat i superat barreres en el seu camí cap a l'èxit en el futbol professional. També compta amb la participació de Raúl Granado, un respectat periodista esportiu. Granado aporta la seva experiència i anàlisi sobre la relació entre els mitjans de comunicació i l'homofòbia en el futbol, destacant la importància d'una cobertura imparcial i respectuosa que promogui la inclusió i la diversitat. El documental també s'endinsa en les històries de futbolistes que han patit discriminació i assetjament en l'àmbit futbolístic a causa de la seva orientació sexual, i destaca els avenços i assoliments assolits en la lluita contra l'homofòbia en l'esport.

En finalitzar la projecció del documental, es va donar pas a una fructífera taula de debat en la qual varen intervenir María del Diego, vocal de Psicologia d'Igualtat i Gènere del COPIB; Cati Rigo, coordinadora del Grup de Treball de Psicologia Esportiva del Col·legi; Fernando Fernández, periodista d'Última Hora, i Silvia Lara i Esther Morillo, jugadores de Bàsquet.

Tots ells varen coincidir que la LGTBI-fòbia i els estereotips de gènere es continuen perpetuant en l'àmbit esportiu, afectant tant els i les esportistes com la cultura esportiva en general, ja que es crea un entorn hostil que pot dur a l'exclusió, l'assetjament i la falta d'oportunitats per als i les esportistes que no s'ajusten a les normes de gènere tradicionals. Així mateix, va quedar palès que hi ha una voluntat de canvi per una part important dels i de les professionals de l'àmbit esportiu en les diferents disciplines, i en aquest sentit el nostre Col·legi es posiciona també com a agent de canvi social.

El documental també va permetre explorar l'impacte positiu que tenen els testimonis d'aquests atletes en desafiar les normes establertes, visibilitzar les seves experiències i enllestir altres membres de la comunitat LGTBI a participar en l'esport sense temor a la discriminació.