Presentación del llibre d'Antolín Yagüe "Superar el cáncer después del cáncer"

Publicat el 13 de Abril de 2021

L'expert en neuropsicologia clínica Antolín Yagüe va presentar el passat 16 de març el seu llibre ‘Superar el cáncer después del cáncer’ (Ed. Vitruvio) en un acte organitzat pel COPIB a través de la plataforma Zoom. La publicació, que recull el mètode Mind System per a lluitar contra el trauma i les pors que poden afectar les persones després de superar una malaltia oncològica, està disponible per a la seva consulta a la biblioteca del Collegi.

Amb més de 20 anys d'experiència professional en l'àmbit de l'ajuda psicològica i emocional a persones que han patit càncer, Yagüe bolca en aquest llibre, prologat per la Dra. Elena Filipovich, tots els seus coneixements aplicant el mètode Mind System, per a oferir una eina d'atenció i seguiment personalitzat durant 14 dies, per a ajudar als qui ho necessiten per a superar i reintegrar l'experiència traumàtica que deixa el càncer després del càncer. És, doncs, una guia terapèutica que permet al lector ajudar a conèixer i a controlar les pors, angoixes i temors en els mesos i anys posteriors després d'haver superat un càncer.

Tal com va explicar l'autor durant la presentació, a més d'una malaltia física, el càncer també té forma d'experiència traumàtica i, en conseqüència, pot deixar una petjada important en el pensament capaç d'amenaçar la integritat física i psicològica de les persones que l'han patit i el pateixen. “Encara que clínicament deixi d'existir, un dia el càncer pot aparèixer en el pensament de la persona que l'ha sofert en forma d'expressió traumàtica (preocupació, por, angoixa i ansietat)”. La por al fet que la malaltia pugui reproduir-se és una emoció que es manifesta de manera recurrent en molts pacients i que pot afectar notablement la seva qualitat de vida: s'altera l'estat de salut física i psicològica del benestar, el rendiment diürn i el descans nocturn i, a més, sol augmentar el consum de fàrmacs tranquillitzants i les visites a les consultes mèdiques, va explicar.

El degà, Javier Torres, va ser l'encarregat de moderar l'acte, que va comptar amb les intervencions de Javier Cortés, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer a Balears; Catalina Riera, psicooncòloga i coordinadora d'atenció psicològica de l’AECC a Balears; Teresa Ferrer, psicooncòloga de l'Associació de pares de nins amb càncer de Balears (ASPANOB); i de Pablo Rodríguez, psicooncòleg i psicòleg especialista en dol.