El tractament de la informació als mitjans de comunicació i a les xarxes socials davant la catàstrofe de l’erupció del volcà de La Palma

Publicat el 30 de Setembre de 2021

En relació amb la repetida emissió d'imatges que aprofundeixen en la desolació, en la desesperació i en el dolor de les víctimes per l'erupció del volcà de La Palma, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) vol remarcar la importància de mantenir un equilibri entre el dret a la informació i el respecte a la intimitat de les persones afectades.

Els mitjans de comunicació fan un treball encomiable quan es produeix una emergència transmetent, minut a minut, el desenvolupament dels esdeveniments. També les xarxes socials juguen un paper destacat en les situacions d'emergència, on s'estan convertint en eines complementàries vitals, ajudant a escurçar els temps de resposta i millorant l'eficàcia de les intervencions d'emergència.

Tant mitjans com xarxes socials es converteixen en altaveus i amplificadors de notícies, permetent arribar a espais i persones a tot arreu del món. I nosaltres, especialment com a usuaris de xarxes, compartim experiències, pròpies i alienes, opinions, imatges i vídeos mentre estam en contacte amb altres usuaris.

Davant aquest comportament, tan rutinari i ja integrat en les nostres vides, en un context d'una emergència o catàstrofe, els i les professionals de la Psicologia creiem que és important un exercici de conscienciació i sensibilitat cap a les persones afectades. És important respectar el dolor, la desolació i la intimitat de les víctimes. Mostrar, gravar i compartir indiscriminadament escenes de gran intensitat emocional o de contingut sensible té un gran impacte per a les persones que estan sofrint una tragèdia. Evitar la seva difusió, en la mesura que sigui possible, estalvia un nou sofriment a les persones que ho estan passant malament en aquestes circumstàncies.

Creiem que és responsabilitat de tots i totes ajudar – ara que es parla tant de solidaritat – perquè els mitjans i les xarxes socials no es converteixin en transmissors continus d'imatges sensibles i revictimitzants per a aquelles persones amb un alt impacte emocional que, amb prou feines, estan intentant gestionar la seva capacitat de control i establir estratègies d'afrontament davant la tragèdia que viuen.

Col·laborem entre tots i totes a una transmissió de la informació responsable, respectuosa i continguda a través de les xarxes socials cap a la ciutadania afectada.

Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears
Palma, 28 de setembre de 2021