Celebrada la xerrada-col·loqui "Els problemes i els riscs d'internet"

Publicat el 4 de Juliol de 2011

CELEBRADA LA XERRADA-COL·LOQUI “ELS PROBLEMES I ELS RISCS D'INTERNET EN ELS MENORS I ADOLESCENTS” A LA SEU DEL COPIB

 

El passat dia 22 de juny de 2011, el Sr. Miguel Aparicio, membre de la Brigada Provincial de Policia Judicial, del Grup de delinqüència econòmica i delictes tecnològics, dependent de la Policia Nacional, va impartir la xerrada dirigida a tots els/les col·legiats/des sobre els perills d'internet en els menors i adolescents.

Al llarg de l'exposició, va fer referència al fet que internet pot ser una font de diversió, aprenentatge i amistat per a un adolescent, però també una font de potencials riscs dels quals s’ha d'aprendre a protegir. Navegar pel ciberespai té un gran atractiu per a qualsevol persona, no només per la diversió que ens pot proveir, sinó també per la possibilitat de proporcionar-nos una enorme quantitat d'informació extremadament útil per al treball i l'estudi, o per permetre'ns mantenir-nos en contacte, a molt baix cost, amb amics i familiars llunyans.

Malgrat això, l'ús d'internet també comporta riscs, especialment per als nins, els adolescents i les persones que tenen determinats problemes, com per exemple, la tendència a l'aïllament social. En el cas dels nins, la falta d'una adequada atenció per part dels pares (que moltes vegades estan treballant fora de casa tot el dia) els deixa encara més via lliure per accedir sense control a la TV i Internet, si està disponible en la llar, quan tornen de l'escola. Si l'ordinador familiar no disposa de filtres que limitin l'accés a les pàgines inadequades, de forma accidental o cercant nous amics i estímuls s'hi aniran trobant amb tota classe de continguts, serveis i persones, no sempre fiables ni convenients per a totes les edats. I el que comença per curiositat pot acabar en una addicció ja que els nins i els adolescents són fàcilment seduïbles.

Per desgràcia, hi ha molts pares que no són conscients d'aquests perills, que ja es donaven en part amb la televisió i els videojocs i que ara es multipliquen en internet, cada vegada més omnipresent i accessible a tots a les cases, escoles, cibercafés... Quan la comunicació amb els pares és deficient, els nins tendeixen a considerar la seva experiència en línia com un aspecte privat de la seva vida. L'educació adequada dels nins, pares i mestres és necessària per promoure l'ús segur, conscient i responsable d'internet. Així mateix, es va referir a la importància de la comunicació i la confiança entre pares i fills per facilitar un ús adequat d'internet.