Cinc lectures d'interès per a aprofundir en la malaltia d'Alzheimer que pots consultar a la Biblioteca Digital del COPIB

Publicat el 21 de Setembre de 2022

Coincidint amb el  Dia Mundial de l'Alzheimer el 21 de setembre, els/les col·legiats/des interessats/des a aprofundir més sobre el tema trobaran a la Biblioteca Digital del COPIB una selecció de publicacions destacades disponibles per a ser consultades.

Vivir con el Alzheimer. El amor no se Olvida, de José Luis Molinuevo (2012. Editorial Plataforma).Escrit amb el propòsit de servir de suport a les persones que tenen a la seva cura a familiars o éssers estimats que pateixen la malaltia d'Alzheimer, en aquest llibre s'aborden els aspectes íntims que contribueixen a produir sofriment en el cuidador, ajudant a entendre amb claredat la malaltia i, potser el més important, el procés íntim de transformació del cuidador.

Manual para familiares y cuidadores de personas con Alzheimer y otras demencias. Consejos para mejorar la calidad de vida, de d. a. (2013. Editorial Ned. Colección Medicinas para la comunidad. Problemas frecuentes.). Basat en l'experiència de les/dels metges que han col·laborat en la publicació, aquest manual tracta de donar resposta a moltes de les preguntes i els dubtes que tenen els familiars d'una persona que ha estat diagnosticada de malaltia d'Alzheimer o una altra demència, a més d'oferir algunes pautes de com manejar-se quotidianament amb aquests pacients.

Hablar y comunicar con el enfermo de Alzheimer ¿es posible?, de Pietro Vigorelli. (2017. Youcanprint). En aquest llibre, l'autor es dirigeix a familiars i cuidadors amb la finalitat de proveir-los d'instruments útils per a aconseguir comunicar-se amb els malalts d'Alzheimer.

Guía práctica para entender los comportamientos de los enfermos de Alzheimer, de Josep Vila Miravent. (2021. Octaedro. S.L. Colección Convivencias). La demència és una realitat tràgica que afecta no només la persona que la pateix, sinó també, i en mesura igualment important, a tots els que dia a dia cuiden d'una persona malalta. Des del moment en què apareix la malaltia, els familiars han de preparar-se per a reorganitzar la vida diària, professional, personal i social, a més d'adquirir coneixements sobre temes econòmics, legals i, evidentment, metges. L'obra va dirigida tant a les famílies que han d'afrontar una nova situació a causa d'aquesta malaltia, com als centres assistencials per a persones amb demència. El seu objectiu és millorar la qualitat de vida de les persones malaltes preservant la seguretat, la confiança, l'autoestima i la dignitat.

Envejecimiento, cognición y neurociencia, de Soledad Ballesteros Jiménez. (2013. UNED Ediciones). La ciència conductual, la ciència cognitiva i la neurociència estan realitzant grans progressos en la comprensió dels canvis cognitius que es produeixen durant el procés d'envelliment. Especialistes de diferents camps, com ara la psicologia conductual i cognitiva i les neurociències, que estan investigant en un nombre d'àrees diferents, varen ser convidats a participar en aquest volum. Aquestes àrees inclouen l'estudi dels mecanismes bàsics que expliquen el declivi cognitiu associat a l'edat, els processos mentals (percepció, atenció, memòria, raonament i llenguatge), els canvis neurològics que ocorren a nivell molecular i cel·lular que influeixen en el funcionament mental durant el cicle vital, els canvis cerebrals i conductuals associats a l'edat que es produeixen en les malalties neurodegeneratives, com ara la malaltia d'Alzheimer, mètodes experimentals i clínics i intervencions socials.