Amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, que se celebra aquest dimarts 10 de setembre, el Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB) vol subratllar la importància d'abordar la soledat no desitjada com un dels factors més influents en les conductes suïcides. La institució reitera la necessitat de facilitar l'accés de la ciutadania a professionals de la Psicologia en l'atenció primària com a estratègia preventiva, ja que això permetria una detecció precoç de les persones en risc de conducta suïcida i la intervenció primerenca en casos de vulnerabilitat.
Des del COPIB expliquen que la soledat té un impacte profund en la salut mental i que no afecta únicament persones grans que viuen soles o que acaben de patir la pèrdua d'un ésser estimat. Sentir-se sol no és el mateix que estar sol. Tot i viure hiperconnectats, adolescents, joves i persones adultes manifesten sentir-se sols i aïllats del seu entorn.
Els éssers humans som inherentment socials i, quan una persona se sent desconnectada o aïllada, pot experimentar un buit emocional que afecta el seu benestar. Aquest aïllament no només genera tristesa i ansietat, sinó que pot conduir a un cicle de pensaments negatius que intensifiquen la sensació de no pertànyer o no ser comprès. En casos extrems, la persona arriba a creure que la seva vida no té sentit o que no té a qui recórrer, augmentant així el risc d'ideació suïcida. Combatre la soledat, per tant, es presenta com una estratègia preventiva de primer ordre.
Facilitar l'accés a professionals de la Psicologia en atenció primària és fonamental per identificar a temps aquests símptomes d'aïllament emocional i evitar que els sentiments de solitud evolucionin cap a un problema més gran. "Moltes persones que se senten soles no cerquen ajuda per iniciativa pròpia o no saben on acudir. No obstant això, en un entorn d'atenció general com l'atenció primària, on els pacients acudeixen per diversos motius de salut, el psicòleg pot detectar aquests problemes durant una consulta rutinària. La intervenció a temps pot prevenir que l'aïllament emocional desemboqui en depressió o en conductes suïcides".
A més, els psicòlegs en atenció primària poden proporcionar eines útils perquè les persones millorin les seves habilitats socials i reforcin les seves xarxes de suport construint connexions afectives duradores i saludables que redueixen la seva vulnerabilitat.
Per tot l'exposat, en aquest Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi, el COPIB fa una crida perquè es presti més atenció a la soledat com un factor de risc determinant i perquè es facilitin els recursos psicològics necessaris en atenció primària, a fi de reduir l'impacte del suïcidi en la nostra societat. Combatre l'aïllament i assegurar un accés primerenc a l'ajuda psicològica pot salvar vides.
Finalment, des del Col·legi recorden que la prevenció del suïcidi no és un problema exclusiu de salut mental ni de l'àmbit sanitari; és una feina que competeix a tota la societat. Per això, urgeix desenvolupar estratègies socials relacionades amb l'àmbit comunitari, que afavoreixin espais on relacionar-se i compartir activitats que poden ajudar que moltes persones, grans i joves, deixin de sentir-se soles. "L'aïllament, el tabú i el silenci desactiven les xarxes de suport perquè la persona que està pensant a treure's la vida rebi una atenció adequada", assenyalen.
LLISTA DE RECURSOS
- 112: Psicòleg/oga d'emergències 24 hores
- 024: Línia d'atenció estatal a la conducta suïcida
- 061: Sistema d'Emergències Mèdiques
- 971 46 11 12: Telèfon de l'Esperança de Balears
- 657 716 340: AFASIB, associació de referència a Balears per als supervivents del suïcidi
- Ángeles de Azul y Verde, quan la persona afectada pertany a les forces de seguretat: info@angelesdeaxulyverde.org
En cas d'emergència acudir a urgències hospitalàries