El passat dia 1 de desembre, dia mundial de la Sida, es va realitzar a la nostra seu, la taula rodona “VIH/Sida a les Illes Balears”. El nostre objectiu va ser proposar una visió actual sobre com està el tema des dels diferents vessants: clínic, epidemiològic, psicològic i social.
Vàrem comptar amb quatre excepcionals ponents, els quals ens ajudaren a conformar aquesta visió:
Per part de la Conselleria de Salut, Família i Benestar Social, Margalida Ordinas, responsable del servei, va exposar una visió molt concreta i de forma senzilla, la situació epidemiològica actual i les línies i estratègies que duu endavant la Conselleria en el tema del VIH/Sida; el doctor Rafael Cantarero, metge de l’hospital comarcal d’Inca, va ajudar a situar-nos al perfil clínic de les persones afectades i els seus tractaments; així mateix, na Sonia Justo, psicòloga col·legiada, va aportar els pilars emocionals fonamentals en una persona afectada pel VIH i les línies d’intervenció psicològica que des d’ALAS es van oferint; el sr. Antoni Darder, d’Escola de Sida, ens va aportar una interessant experiència a la presó de Palma, sobre la realització d’un taller de prevenció amb dones.
Com a resum de les idees aportades, recollim les següents:
· La importància de la prova ràpida i d’un diagnòstic precoç, ja que es calcula que hi ha 35.000 persones a Espanya que desconeixen el seu estat serològic.
· La necessitat d’una sensibilitat per part del camp sanitari per poder aturar l’epidèmia. Seria millor si hi hagués una estratègia en demanar la prova, dins el protocol normalitzat.
· Treballar per pal·liar els repunts que es donen en la transmissió del virus en relacions sexuals d’homes amb homes.
· La importància de l’adherència i constància terapèutica per un bon compliment dels tractaments.
· Malgrat la nova realitat que vivim, respecte al VIH, no oblidar el gran impacte emocional de por i culpa que dóna el diagnòstic d’aquesta malaltia crònica.
· L’estigmatització i la discriminació encara està arrelada a la nostra societat, inclús a l’àmbit sanitari, és necessari superar-la.
· Es plantegen nous reptes: persones afectades més grans, oferir una major qualitat de vida, dret a una sexualitat sana...
· Cercar recursos específics per a joves.
· Treballar la prevenció també en població gran ja que s’estan donant nous diagnòstics en aquestes edats.
· Importància de la coordinació entre hospital i associacions que també fan intervenció.
· L’èxit del treball grupal com a teràpia entre iguals.
· Experimentar noves formules terapèutiques com el projecte Es Baluard, suport terapèutic amb acompanyament artístic.
· La importància del posicionament com a professionals i ciutadans.
· Continuar desenvolupant noves experiències de tallers de prevenció, reals i amb experiències productives, com és la experiència d’Escola de Sida i el seu curt “Dulce precaución”.
La sessió va començar amb la visualització del curt guanyador “Consulta
Volem, també, donar les gràcies als qui vàreu assistir i participar i als qui vos interessa aquesta temàtica. Vos convidam a continuar treballant per minvar l’estigmatització i discriminació de les persones afectades i contribuir a una bona prevenció.